BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vi bygger hela våra liv på en lön som vi känner att vi egentligen inte kan göra så mycket åt, förändra eller höja. Och fackföreningsrörelsen har backat eller stått stilla i medlemsantal länge.
Är det kört? Nej. För se vad som hände på Tullängsgymnasiet i Örebro där eleverna på byggprogrammet inte tyckte att utrustningen de fick höll måttet. De frös under vintern. Där studenterna och kompisarna Aidan och Erik skred till verket för att förändra läget. De funderade över vad som skulle behövas, skrev en lista och samlade ihop ett stort antal elever som skrev under. 138 personer, närmare bestämt.
Med ett så stort antal underskrifter blev det troligtvis svårt för ledningen att inte lyssna.
Aidan och Erik fick kraven tillgodosedda och nu fryser eleverna inte mer. Nu är skor och vinterjacka standard för alla byggelever.
Och på en restaurang i centrala Stockholm stretade Katja på som bartender och servitris. Arbetsplatsen var skapligt stor och väldigt välbesökt. Arbetsgivaren tjänade stora pengar och personalen var inte särskilt organiserad. Väldigt få var med i facket, men Katja var det – eller blev det i alla fall, efter ett hemligt fackmöte utanför arbetsplatsen, med en representant för Hotell- och restaurang.
Då började något som skulle bli startskottet på en fin historia om facklig kamp och seger.
Personalen betalade sina egna springnotor, kunde inte ringa in sig sjuka utan att bli ifrågasatta och hade ständigt livet balanserande på huruvida rätt lön kom och om anställningen skulle få fortsätta eller inte. Med Katja började saker hända. Det började pratas om fackliga rättigheter, om allt från notor till uniformer till lön och anställningstrygghet. Frågan började ställas: ”Vill du gå med i facket?”
Katja blev kallad på möte efter möte. Hon började motarbetas och låg plötsligt ständigt under arbetsgivarens lupp. Men hon fortsatte och fick fler med sig. Och det tog inte lång tid innan arbetsplatsen var i princip hundraprocentigt organiserad. Problem efter problem rättades till, uppdagades och togs om hand. Halvtyranniska chefer fick se sig besegrade.
Kamplusten var enorm.
Organiseringsgraden bland bemanningsanställda i Sverige är låg. LO genomför just nu speciella riktade insatser för att organisera just den sektorn, men arbetet går trögt. Och där facklig närvaro inte finns, där finns oftast väldigt stort spelutrymme för arbetsgivare att fuska och slippa undan att betala vad det kostar att ha anställda och ge dem vad de har rätt till.
Men ”allt går om man tar sig tiden”, sa Niklas, som lyckades med det omöjliga – att organisera människor i bemanningsbranschen.
Niklas och hans kollegor visade att det går att bedriva framgångsrikt fackligt arbete även med det utgångsläget. På ett år fördubblades medlemsantalet på arbetsplatsen och tillsammans bildade de en facklig klubb och började kämpa för korrekta löner, trygga anställningsformer och bättre arbetsmiljö. Med sig hade de sitt fackförbund Transport.
”Provjobb innebär ju alltså ingen betalning, utan det fungerar som en rullande anställningsintervju då man har chans att visa sina egenskaper.” Det fick Mathias i Umeå som svar på sin jobbansökan från en restaurangverksamhet i Umeå. Men arbetsgivaren hade försökt lura fel person, skulle det visa sig. Mathias offentliggjorde hela sms-konversationen med företaget och skapade stora medievågor över hela landet med historien om den unga killen som sa nej till vedervärdiga villkor med risk för sin egen försörjning.
Mathias hade börjat aktivera sig i Hotell- och restaurangfacket och hade absolut ingen tanke på att låta sig luras. Provjobb är en vanlig och välspridd myt i branschen som helt enkelt går ut på att en arbetstagare jobbar gratis allt från några timmar till i värsta fall ett par månader utan lön, för att arbetsgivaren ska kunna ”bestämma sig” om en anställning kan komma på tal eller inte.
Restaurangverksamheten fick be om offentlig ursäkt, men historien om killen som sa nej till lag- och avtalsvidriga villkor trots den egna risken fick nog upp mångas ögon.
Berättelserna är verklighet och riktiga. Aidan, Erik, Katja, Niklas och Mathias är bara några enstaka exempel på hur ungdomar lyckas med facklig kamp även i omöjliga lägen. För detta har de fått motta LO:s Ungdomsforums pris ”Årets fackliga hjältedåd”. Den här veckan öppnade LO för nomineringar för årets Ungdomsforum.
Priset är intressant för att det visar på en sak: facket har inte spelat ut sin roll. Och även om historier som ovan oftast inte är sådana som sprids eller får den uppmärksamhet de förtjänar är de ändå bevis för just det.
Det är inte kört. Det har bara börjat om.