Vem tar ansvar för att krympande kommuner oftast saknar långsiktiga överlevnadsstrategier?
Kommunerna med störst behov av strategier för att klara sig har de minsta resurserna – det saknas tid, pengar och kompetens. Och det blir bara värre. Detta slår Sveriges kommuner och landsting fast i en rapport – Urbanisering. För oss som kommer från små, krympande kommuner är detta ingen nyhet. Vi har levt med det länge. Frågan som måste lyftas är, vad kan regionen bidra med för att få till en jämn regional utveckling i länet? Vad kan staten bidra med för att skapa bättre ekonomiska förutsättningar i kommunerna?
Kommuner som krymper har svårare att anpassa sig än de som växer. De har oftare sämre ekonomiska resultat och en extremt svag soliditet. För infrastruktur och anläggningar blir effekten att omfattande behov av investeringar och underhåll skjuts på framtiden. Min egen erfarenhet som tidigare kommunpolitiker i Laxå kommun säger mig att krympande kommuner oftast får jobba mest med organisationsförändringar och besparingar. En kombination som är ett moment 22 – det löser inte problemet. Målet som sätts är oftast att med en slimmad och förändrad organisation med mindre ekonomiska resurser hitta smarta sätt att utföra verksamheten på. Hur många politiker tror verkligen på detta? Varför inte säga som det är – det är en nedskärning och inget annat!
Ett annat område är problemen med kompetens och ledarskap bland politiker och tjänstemän. De små utsatta kommunerna tvingas att ha tjänstemän som är generalister och inte specialister för att försöka klara utmaningarna med slimmade organisationer. Det handlar om att vara både visionär och operativ, vilket inte är varken lätt eller möjligt tidsmässigt.
Situationen blir då inte bättre med brister i den politiska styrningen. Det lika svårt att göra tydliga prioriteringar i besparingarna som att formulera långsiktiga strategier. Detta är också min erfarenhet. Det finns ett utbrett behov av ökad kunskap om hur man styr och leder en liten och krympande kommun, stadd i ständig förändring. Vilket stöd skulle regionen kunna ge politikerrollen? Här behövs förmodligen ett utvecklingsprojekt för att höja kommunpolitikernas kompetens och stötta dem i arbetet att just formulera långsiktiga strategier och hålla fast vid dem. Strategier som är kopplade till en utveckling av hela länet.
Ett sådant område där regionen gått in och stöttat kommunernas utvecklingsarbete är skolan. Eftersom krympande kommuner oftast underpresterar när det gäller skolresultaten så har regionen gått in med utvecklingsstöd till de skolor i länet som har behov att förbättra resultaten.
Det behövs mer av sådana initiativ från regionen. Varför inte använda arbetet med att formulera en ny regional utvecklingsstrategi till att också höja kommunpolitikernas kompetens att formulera långsiktiga strategier som är kopplade till en gemensam syn på regional tillväxt och samhällsbyggnad. Vi behöver ha en samsyn för regional utveckling i hela länet.