BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vi skall ju själva fira midvinterhelgen och visst längtar vi efter ljus och festligheter. Jag vill inte vara glädjedödare men jag tycker ändå man skall vara mycket restriktiv med fyrverkerier och dessutom fortsätta att ställa rejäla krav på tillverkare och importörer. Även hos oss – eller särskilt hos oss – är fyrverkerierna en relativt stor källa till föroreningar. Enligt finska luftvårdsmyndigheter kan mängden partiklar i luften tiodubblas i städerna och jag har sett liknande siffror från exempelvis Malmö.
Visserligen varar utsläppstoppen bara några timmar, men man skall komma ihåg att det här inte är vilka partiklar som helst. Mycket av det vi kallar PM10 är vägdamm och sandkorn med mera som virvlas upp av trafiken. När det gäller fyrverkerier har vi att göra med en del tämligen ovanliga och eller toxiska metaller som släpps ut rakt över oss och i den luft vi andas in. Den silvriga vita färgen som är så intensivt stark och ser ut som stjärnor kan vara aluminium vilket är en mycket vanlig metall, men som ändå kan vara toxisk.
De olika färgerna kommer generellt från olika mer eller mindre giftiga metallsalter, till exempel blått från koppar, violett från kalium, grönt från zink, gult från natrium eller gulgrönt från barium. Rött kan komma från litium eller strontium. Även riktigt farliga metaller kan förekomma såsom kadmium, bly, kvicksilver och krom. Vid millennieskiftet gjorde Stockholms miljöförvaltning en studie som uppskattade att fyrverkerierna gav upphov till utsläpp av 5,5 ton kalium, 1,6 ton aluminium, 1,3 ton barium och 1 ton magnesium, 275 kilo bly och 250 kilo koppar. Dessa kommer inte ”försvinna”. Även om dammet lägger sig och luften blir bättre så ligger ju partiklarna kvar just i dammet och kan virvlas upp många gånger i stadsluften när det blåser.
"Många menar att man måste ställa tuffare miljökrav på fyrverkerierna, och det finns andra som kräver att de skulle förbjudas."
Allt detta betyder inte att fyrverkerierna är vår främsta källa till toxiska metaller. Vi får i oss metaller från många källor inklusive mat och även mediciner. Rökare exponeras exempelvis för mycket stora mängder kadmium genom tobaksröken. Men när det gäller fyrverkerierna kan man ju tillägga att det inte är helt nödvändigt och inte heller är det frivilligt att andas in eftersom effekterna drabbar alla i en stad, oavsett om de gläds åt fyrverkerierna eller inte.
Metaller är dessutom långt ifrån de enda farliga ämnena i fyrverkerier. Man har till exempel funnit det mycket giftiga ämnet hexaklorbensen i fyrverkerier. Ämnet tillhör ett av världens tolv värsta miljögifter, en makaber samling som brukar kallas "the dirty dozen". Här finns bland annat bekämpningsmedel såsom DDT och andra miljögifter som PCD. Hexaklorbensen är förbjudet i Sverige sedan 1980 och sedan 2004 omfattas det av Stockholmskonventionen, ett globalt avtal för att stoppa produktion och spridning av vissa långlivade organiska föroreningar. Eftersom ämnet är långlivat och fettlösligt har det en tendens att bioackumuleras i näringskedjor och misstänks bland annat kan orsaka cancer, skador i hjärnan samt störa hormonbalansen.
Naturskyddsföreningen har länge drivit på för att minska gifterna i fyrverkerier och för att företag skall utveckla miljöanpassade fyrverkerier. Fyrverkerier som marknadsförs i Sverige skall vara CE-märkta enligt europeisk standard, men detta innebär inte att de är fria från metaller. Många menar att man måste ställa tuffare miljökrav på fyrverkerierna, och det finns andra som kräver att de skulle förbjudas. I Finland lär man ha testat ”ekologiska” raketer, där plasten ersatts av papper och trä, men tungmetallerna fanns kvar och de blev inte någon succé. En annan möjlighet vore ju att beskatta fyrverkerier litet extra.
Det finns i dag ett tiotal företag som importerar fyrverkerier till Sverige, huvudsakligen från leverantörer i Kina. Mitt förslag är att man åtminstone drar ner på antalet fyrverkerier. De leder ju dessutom till många olyckor och besvär för hundar och folk som inte gillar att det smäller. Dessutom är det bra om man frågar noga var fyrverkerierna kommer ifrån och vad de innehåller. Bara att frågan kommer upp har stor effekt.
I övrigt önskar jag ett Gott Nytt År!