Om man är socialdemokrat, då tycker man det är häftigt att betala skatt. För mig är skatt det finaste uttrycket för vad politik är.” De numera klassiska orden yttrades av Mona Sahlin, redan då partiledarkandidat, i september1994. Få anade väl då att en borgerlig finansminister sju år senare skulle omfatta samma solidariska syn på skatternas betydelse för välfärden. Men det var precis vad som skedde. I en intervju i SVT:s kulturnyheter i november 2011 sa dåvarande finansministern Anders Borg (M): ”I grund och botten är det häftigt att betala skatt om man vill ha en välfärdsstat.”
Men det visade sig vara en läpparnas bekännelse. Under de åtta år då Anders Borg var finansminister i en borgerlig alliansregering fick vi i stället oss till livs att det var höjden av ekonomiskt skarpsinne att låta skattesänkningar i storleksordningen 140 miljarder betalas genom sänkt arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och föräldraförsäkring.
Inte heller S-märkta regeringar bar jämlikhetens fana särskilt högt under 1900-talets sista decennier. I slutet av 1970-talet var Sverige världens mest jämlika land. Men så bytte vi färdriktning. Sedan 1980-talet har den rikaste tiondelens bit av inkomstkakan vuxit från 17 till 26 procent. En enda procent av svenska folket äger en tredjedel av de samlade förmögenheterna enligt en rapport från Institutet för näringslivsforskning. Antalet miljardärer har aldrig varit fler konstaterar till och med Veckans affärer. Detta ska vägas mot den växande fattigdomen. I 2000-talets klassamhälle chartrar den ekonomiska eliten egna flygplan till avlägsna glassiga turist-paradis medan arbetslösa och sjuka inte ens har råd med busskort.
Men nu finns tecken på att de växande ekonomiska klyftorna globalt väcker oro både bland ekonomer och politiker. Såväl Barack Obama och tidigare nyliberala fästen som Internationella valutafonden (IMF) pekar ut ojämlikheten som en av vår tids största utmaningar. I boken Inequality – what can be done? (Ojämlikhet – vad kan göras?) slår en vetenskaplig auktoritet som Anthony B. Atkinson, professor vid London School of Economics, fast att jämlikhet inte bara handlar om rättvisa – det är även god ekonomi.
Men här hemma i Almedalen plöjer landets samlade borgerlighet vidare i gamla skattesänkarhjulspår. Jan Björklund (FP) vill sänka skatten på bostadsklipp, Anna Kinberg Batra (M) klämmer till med ett sjätte jobbskatteavdrag, något som bara är ägnat att ytterligare öka ojämlikheten, inte minst mellan löntagare och pensionärer.
I en debattartikel i Sydsvenskan/HD devalverar FP-riksdagsledamoten Mats Persson begreppet socialliberalism ytterligare genom att kräva sänkta bolagsskatter och fler låglönejobb.
Mot detta kan ställas samma oberoende (?) liberala tidnings ledarsida den 11 juli där man närmast förfasar sig över bristen på sjuksköterskor och lärare och kräver politisk handling, dock utan att våga erkänna att detta också måste innebära skattehöjningar. Det kan behövas en skattehöjning i Region Skåne nästa år erkänner emellertid regionrådet Henrik Fritzon (S) uppriktigt i en intervju i samma tidning den 23 juli. Till saken hör att regionsskatten i Skåne är bland de lägsta i hela landet. Bara två landsting har lägre skatt.
Gamla får inte plats på äldreboenden. Sjuksköterskor gör uppror. Akutmottagningar hänvisar till andra sjukhus. Lärare har fler arbetsuppgifter än de klarar av och våra elevers skolresultat rasar jämfört med andra länder. När tilltron till välfärden och samhällets skyddsnät sviktar letar människor efter individuella lösningar. I Almedalen var det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som markerade klart mot den växande ojämlikheten i samhället. Det är hög tid att även Stefan Löfven och socialdemokratin vågar ta orden ”det är häftigt att betala skatt” i sin mun. Samhällets skyddsnät har blivit glesare. Att återställa tilltron till dess förmåga att upprätthålla en god och gemensamt finansierad välfärd är den samlade vänsterns svåraste men samtidigt viktigaste uppgift framöver. Skatt är pengar vi lånar ut men får tillbaka. Skatt är det pris vi betalar för välfärd och civilisation.