Ledare
Johan Jenny Ehrenberg: Bankerna vill inte erkänna att omställningen redan är här


Frågan är hur länge går det att låtsas att fossila investeringar fortfarande är lönsamma, undrar Johan Jenny Ehrenberg.
Bild: Eric Gay AP/TTDagens ETC
Politiker och banker blundar för det uppenbara: att den gröna omställningen är här. Frågan är hur länge de kan låtsas att fossila investeringar fortfarande är lönsamma.
Staten kan ge tusen miljarder i stöd till finansmarknaden. Men det går inte att stoppa förnybar energi, oavsett regering.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.
Efter en trevlig kvällsföreläsning i Lund med hoppet som tema, får jag en vänlig fråga: hur i all världen jag kan vara så positiv.
Låt mig visa var jag hämtar hopp ifrån.
Globalt kom 92,5 procent av all ny el kom från sol, vind och annat förnybart 2024. Wow!
Tysklands kol har halverats på tolv år, samtidigt som kärnkraft raderats ut. Gas minskar nu snabbt. Fantastiskt!
Kol stod för nära 40 procent av Englands el 2012, idag utgör det det noll procent. Dubbel-wow!
I USA stod kol för 50 % av elproduktionen år 2005, nu är den nere i 15 procent. Heja!
Kina installerar vind och sol motsvarande fem kärnkraftverk varje vecka. Så bra!
Vi kan också titta på stora system.
Kalifornien bevisar att ett elsystem med batteri, sol och annan förnybar el klarar vad det gamla förbränningssystemet inte klarade. Öka elkonsumtionen med elbilar och värmepumpar, minska belastning på elnätet (!). Detta genom att solel ökade med 31 procent och batterikapaciteten fördubblades mellan 2023 och 2024. Allt detta gjorde att delstatens kol, gas, olja använde 40 procent mindre smutsigt bränsle 2024. Medborgarna får mer el, mindre utsläpp, bättre standard och säkrare elnät.
Allt det som svensk energipolitik inte klarar genom sin enögda satsning på ökad centralisering och fixering vid kärnkraft, alltså.
De pratar om ”baskraft”, men el är inte ett stelt system, det är en samverkan mellan tusentals producenter, batterilager och konsumenter. Det finns ingen baskraft, allt är ett flöde och gör man rätt blir flödet mycket billigare än det gamla stela elsystemet.
Det som ger mig hopp är alltså det som händer i verkligheten. Inte det som sägs eller debatteras.
Volvo lastvagnar har förresten börjat sälja en långtradare som kan åka 60 mil på el och som laddas på 40 minuter. Hälften av alla nya bussar i EU är elbussar. Bilföretaget Byd har just lanserat en ny elbil som laddas på fem minuter och kan åka 100 mil. USA ökade batterierna med 64 procent 2024 – trots Trump och ett envist motstånd från oljebolagen.
Jag får hopp av fakta.
Å ena sidan går förnybart inte att stoppa. Vilken regering som än styr. Även i ultrareaktionära Ungern har solel ökat till en fjärdedel av landets el på bara några år.
Sol och batteri löser energikrisen. De gör hus självförsörjande. Elnäten kommer att minska i betydelse och lokala energigemenskaper ökar tryggheten för alla.
Å andra sidan har finansmarknaden räknat fel – ja, tokfel – och vi står nu inför en bubbla som kommer att leverera en finanskrasch av värsta sort. Tusentals miljarder kommer att gå upp i rök, och det är rätt talande, eftersom bubblan skapats av spekulation på just röken från förbränning av fossil energi.
Finansmarknaden kan självklart räkna och snabbt inse att den gamla tekniken är passé och kommer att bli alltmer värdelös.
Men energi är den största faktorn i alla länders produktionssystem. Energi är den verkliga rikedomen som ger oss enorma möjligheter, men ekonomiskt är det numera ett monster – eftersom finansmarknadens tusentals miljarder som satsats på oljebolag, kolgruvor, gasfält, fracking och förbränningsmotorer, plötsligt förvandlas till värdelösa tillgångar.
Den stora striden från de som motarbetar omställningen handlar inte om att de tror att olja är ren, att kol är trevligt att bränna eller att framtiden ligger i nya dieselmotorer. Det är tvärtom en envis självförsvarskamp de sysslar med för att hålla uppe värdet på sina tillgångar.
Om man erkänner att Preem är en värdelös produkt när all trafik elektrifierats, ja, då är ju denna jättekoncern värd väldigt lite redan i dag. Alltså gäller det att inte erkänna den omställning som pågår, att inför investerare, pensionsfonder, banker hålla uppe värdet så att kraschen kan skjutas upp ett tag till.
Det här är i princip samma sak som hände innan finanskrisen 2008, då amerikanska banker bluffade och höll uppe värdet på fastigheter, trots att alla insåg att de fattiga som fått alla dessa lån på villorna aldrig skulle kunna betala dem.
I Stockholms bostadsmarknad händer samma sak i dag för de stora kontoren. De har för höga hyresnivåer, så för att få dem uthyrda sker det med stora rabatter, även i innerstan. Men att hyran inte sänks officiellt beror på att det minskar husets värde och därmed bankernas säkerhet.
Finanskapitalet måste låtsas som att allt är okej, tills allt smäller. Det är precis där vi står idag vad gäller omställningen och klimaträddningen.
Allt det goda som sker räknas inte in i den finansiella ekonomin, det är sånt som bara de som letar kan få reda på. För vi förstår ju alla att nästan gratis el från solceller faktiskt drastiskt minskar värdet på Europas elbolag.
Visst finns ett hot som utmanar hoppet. Men det handlar inte om att vi inte kan lösa klimatkrisen. Det handlar om det stora finanskapitalet ska få räkna fel så att de skyddar sina säkerheter och aktiekurser i några år till.
Hoppet är att vi nu kan klara omställningen. Hotet är att det kraschar banker och finanskapital.
Så bered dig på att staten snart får ge tusentals miljarder kronor i stöd till finansmarknaden. Möjligen kan du glädja dig åt att det därmed inte blir någon kärnkraft betald av staten.
Inte ens politiska partier vill betala för något som är värdelöst från början.
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.