Det har nu gått över ett år och två månader sedan dess och under den tiden har dels många andra forskare sagt samma sak och dels har en massa andra saker blivit värre och utsläppen har fortsatt att öka. Så kanske har vi ännu mindre tid på oss än ett år och tio månader som Rockström sa.
Om människor visste om det så skulle de inte behöva fråga varför jag ”brinner för klimatfrågan”.
Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att förstärka utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Om människor visste om att forskarna säger att vi har fem procent chans att klara Parisavtalet, och om människor visste om vilket mardrömsscenario det skulle innebära om vi missade tvågradersmålet, så skulle de inte behöva fråga varför vi skolstrejkar framför riksdagshuset.
För om alla visste hur allvarligt läget är och hur lite som faktiskt görs så skulle alla sätta sig ner bredvid oss.
I Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot. Vårt ekologiska fotavtryck är bland de tio värsta i världen. Det betyder att Sverige varje år stjäl 3,2 års naturtillgångar från kommande generationer. Vi som tillhör de kommande generationerna vill gärna att Sverige slutar med det.
Nu.
Det här är ingen politisk text. Vår skolstrejk är helt partipolitiskt obunden.
För klimatet och biosfären bryr sig inte en enda sekund om vår politik och våra tomma ord.
Den bryr sig bara om sådant som vi faktiskt gör.
Det här är ett rop på hjälp.
Till alla tidningar som fortfarande aldrig skriver och rapporterar om klimatet trots att ni sa att klimatet var ”vår tids ödesfråga” när skogarna brann i somras.
Till er som aldrig behandlat krisen som en kris.
Till alla influencers som står upp för allting utom klimatet och miljön.
Till alla politiska partier som låtsas att ni tar klimatfrågan på allvar.
Till alla politiker som hånar oss på sociala medier och hänger ut mig i drev där jag bland mycket annat kallas utvecklingsstörd, horunge och terrorist.
Till alla ni som varje dag väljer att titta bort för att ni verkar vara mer rädda för omställningen som ska förhindra en klimatkatastrof än själva klimatkatastrofen i sig.
Er tystnad är nästan värst av allt.
Alla kommande generationers framtid hänger på er.
Det ni gör nu kan inte vi barn ändra på när vi blir äldre.
Många brukar säga att Sverige är ett så litet land, att det inte spelar någon roll vad vi gör. Men jag tänker att om några flickor kan få rubriker över hela världen genom att bara inte gå till skolan under några veckor, tänk på vad vi alla skulle kunna göra tillsammans om vi bara ville.
Varenda människa räknas.
Precis som varje utsläpp.
Vartendaste kilo.
Allting räknas.
Så snälla, behandla klimatkrisen som den akuta kris den är och ge oss en framtid.
Våra liv ligger i era händer.
• Sveriges genomsnittsutsläpp av koldioxid per person och år
är elva ton, enligt Naturvårdsverket. Vissa säger att vi får
släppa ut max två ton per person och år, men det är fel. Enligt forskare på Uppsala Universitet måste vi minska våra utsläpp med minst 10-15 procent per år med start idag (Sveriges utsläpp har inte minskat senaste 30 åren, om man räknar med konsumtion), och vi måste ner till nollutsläpp inom sex–tolv år, av hänsyn till fattigare länder som måste kunna höja sin levnadsstandard. Till exempel bygga infrastruktur, som vi redan har. Allt enligt Parisavtalet.
• År 2018 är andelen koldioxid i atmosfären cirka 410 ppm (miljondelar), och inom tio–tolv år förväntas vi nå 440. Den rekommenderade maxnivån är 350 ppm. Innan den industriella revolutionen var nivån cirka 280 ppm. Vi passerade 350ppm år 1987, enligt Keelingkurvan, Mauna Loa-observatoriet.
• Det går åt cirka 23,5 ton biomassa för att tillverka en liter bensin. Alltså 23,5 ton gamla träd och dinosaurier, och några tiotals miljoner år, för att en bil ska kunna köra en mil, enligt universitetet i Utah.
• Koldioxidhalten i atmosfären styr temperaturen på jorden. Sist som halten koldioxid i atmosfären var lika hög som den är nu så var havsytan 20–25 meter högre än den är idag.
• Forskare har konstaterat att vi bara har cirka fem procent chans att klara av Parisavtalet. Och vi har mindre än två år på oss att vända utsläppskurvan brant ner, enligt bland andra Johan Rockström i studien ”Three years To safeguard the planet” från 2017.
• Just nu spenderar världen varje år över 4 000 miljarder kronor på att subventionera fossila bränslen. Den svenska miljö- och klimatbudgeten uppgår till elva miljarder kronor, men samtidigt subventionerar den svenska statsbudgeten fossila bränslen med 30 miljarder kronor per år, enligt Naturskyddsföreningen.