Det här är ett problem, för rekommendationerna skapar oro i onödan. På pappret finns råden för att gravida ska undvika listeriainfektion, vilket kan leda till för tidig födsel eller fosterdöd. Det är självklart allvarligt och viktigt att motverka, men problemen är att råden knappast lär hjälpa någon då fallen är så få.
Listeriainfektion drabbar årligen ungefär 0–2 gravida. Det kan jämföras med att det föds cirka 115–120 000 barn varje år. Högt räknat, då det är fler graviditeter än födda barn, innebär det att det är max 0,000017 procents risk att bli infekterad under graviditeten. Av de svenskar som får listeria är det också väldigt sällan som man kan spåra bakterien tillbaka till någon av Livsmedelsverkets kostkällor, vilket gör råden godtyckliga.
Jämförelsevis kvävs ungefär 300 personer till döds i Sverige varje år, vilket gör att risken verkar större att du sätter skinkan i halsen än att du får listeria av den. Det vore alltså rimligare för Livsmedelsverket att ge kostrekommendationer efter kvävningsrisk än listeria, vilket självklart ingen borde tycka är befogat. Men av någon anledning verkar råden till gravida få slinka förbi en rimlighetsgräns som inte skulle tillåtas bland andra grupper.
Det är knappast en slump, då samhället alltid styrt gravidas vanor på oklara grunder. Frågan är hur det kan få fortsätta, trots att myndigheten för många år sedan uppmärksammades på det ovettiga i rekommendationen av bland annat bakteriologiprofessorn Agnes Wold.
Det är inte heller första gången som Livsmedelsverket fått kritik för ogrundade råd till gravida, en bra bit in på 2000-talet hade myndigheten nolltolerans för alkohol under amning. Att dricka under amningen är ofarligt för barnet, men när det bevisades ville många ändå behålla det sociala trycket på nyblivna mammor med argumentet att man inte borde vara onykter med småbarn. Det är en poäng som hade varit tyngre om den riktats till alla barnets vårdnadshavare. En nybliven pappa har sällan fått uppleva den sociala pressen att vara nykter under barnets första tid.
Det går att påstå att ingen skadas av att skippa alkohol, ost eller chark, men då borde råden gälla alla i samhället. Annars bör du också kunna argumentera för varför vissa ska få bestämma själva, medan andra bör kontrolleras.
Tyvärr går det inte heller att hävda att råden är harmlösa. Få gravida känner till de extremt låga riskerna med listeria, och råden kan skapa stark stress kring kost hos en redan fysiskt och psykiskt pressad grupp.
Genom alla tider har gravida bombarderats med olika råd, regler och myter, och det är nästan omöjligt att sätta sig in i vad som är sant och viktigt. Därför måste vi kunna ha förtroende för våra myndigheter, och lita på att råden de ger är relevanta för oss.
Gravida och nyblivna föräldrar är och har varit en grupp som pressats hårt av samhället, och det är tid att välkomna dem in i en faktabaserad och rimligt tillåtande värld. Att uppdatera Livsmedelsverkets kostråd vore definitivt ett viktigt steg i rätt riktning.
PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC
Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.