BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Att vi har många olika arter är grunden för stor del av vår mat, vår natur och vår ekonomi. 2005 räknade forskare ut att insekternas gratispollinering globalt genererade 153 miljarder euro och gav oss nästan tio procent av vår mat. Det gäller alltså bara några insekter, som när de nu på året börjar komma fram ofta blir rätt otacksamt behandlade av hoprullade tidningar eller sprayer.
Även blommorna, trots att de till skillnad från många insekter både är vackra och luktar gott, ses på med onda ögon. Det kan lätt bli lite tungt och snorigt när pollen nu knockar en stor del av den svenska befolkningen, men i grunden är det däremot något bra. Situationen hade varit tyngre om träden och blommorna inte försökt eller kunnat befrukta allt i sin närhet.
Arterna ger oss mat, jobb och god ekonomi – helt gratis – trots att vi mest verkar gnälla på dem. Värre är däremot att vi också förstör deras hem och förgiftar dem så pass att hela arter dör ut. Vi har, bland annat genom de svenska miljömålen, för länge sedan politiskt bestämt att situationen ska förändras. Problemet är bara att situationen snarare blir värre än bättre.
Miljömålen nås inte och larmrapporter haglar. Det finns fortfarande bra saker som pågår, som det svenska artskyddsprojektet som försöker kartlägga arter, men det är tyvärr otillräckligt. Idag finns det ingen heltäckande övervakning av den biologiska mångfalden i Sverige, och kunskapsbristen är stor.
Det var bland annat det som regeringen ville påverka genom nyckelbiotopsinventeringen som utannonserades förra året. Då vi aldrig har tittat på vilka arter som finns i stora delar av Sverige behöver vi först undersöka var vi hittar särskilt viktiga arter, för att sedan kunna veta hur vi ska skydda dem. Det är ett viktigt arbete. Om vi inte vet var de är, eller vilka de är, är det svårt att förändra hur vi påverkar dem. Trots att sökandet har varit begränsat har vi hittat över 3 000 nya arter i Sverige sedan 2002, och många av de nya arterna är hotade eller redan utrotade.
När regeringen annonserade inventeringen gick Centerpartiet och Moderaterna ut hårt. Under rubriken ”Alliansen tar över stafettpinnen i skogspolitiken” stoltserade Centerpartiet med att de röstade ner regeringens förslag. Svensk skogsnäring sa sig vid tillfället vara djupt oroad. Och det borde man kunna förstå. Över hälften av Sveriges idag kända över 4 000 rödlistade arter hittas i skogen, och avverkningen påverkar över 1 300 arter starkt negativt. Skogsstyrelsen gjorde nyligen en bedömning av statusen för 30 av skogens ekosystemtjänster där bara tio bedömdes ha god status. Självklart borde de vara oroade. Problemet var bara att de inte var oroade över den stora förlusten av arter, utan över att inventeringen ”på sikt hotar skogsindustrins råvaruförsörjning”.
Nu har allianspolitikerna tagit sig an ett nytt mål – strandskyddet. Strandskyddet har under många decennier skyddat svenska vattennära djur och växter. Det bidrar också till allemansrätten och ger oss möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska och åka skridskor. Slutligen hjälper det oss i klimatanpassningen, då stranderosion, översvämningar och havshöjning ger färre ekonomiska skador.
Många partier, som Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna (OBS: alltså en riksdagsmajoritet), tycker nu att strandskyddet ska luckras upp. Socialdemokraternas utspel kom som en födelsedagsbajsmacka till Sveriges arter, precis i anslutning till Biologiska mångfaldens dag.
Passande borde i stället varit att politikerna likt pollen strösslat med förslag på hur vi bättre kan bevara våra arter och skydda vår mångfald. I stället blir det politiskt käbbel när vi försöker ta oss förbi den första posten, att skaffa oss kunskap. Åtgärder för hur vi ska skydda arterna saknas, och värre är att partierna inte verkar känna ens lite skam kring att luckra upp de få skydd vi har. Det är rätt långt ifrån parollen ”att ta ansvar för Sverige” som politikerna brukar stoltsera med att de gör.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.