BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Med små medel kan vi göra Göteborg till en bättre och trivsammare stad för alla. Allt behöver inte kosta miljarder. Ta Kungstorget. En gång en blomstrande handelsplats i Göteborg där det gick att förverkliga en dröm, även för den som började med två tomma händer. I dag påminner Kungstorget mest om en rivningstomt – och är det också sedan mer än 50 år.
I Stora Saluhallen krävs betydligt mer än två tomma händer för att starta en verksamhet och utanför på torget håller några enstaka torghandlare stånd mot bilar, ett skräpigt ingenting och en stadig ström av politiska ambitioner. ”Vi skall ta tillbaka Kungstorget från bilarna.” Hur många gånger har vi inte hört det löftet?
Efter en kort debatt och några färgglada skisser rinner ambitionerna ner i vallgraven och späds ut till ingenting. Gång på gång! Men låt oss för den skull inte ge upp.
Det är både roligt och stimulerande att se hur Göteborg växer och förändras. Mitt i allt det nya är det inte fel att låta en liten del av förnyelsen knyta an till det förflutna. Som Kungstorget.
Mellan 1850 och 1966 ramades torget in av en bågformad basarlänga med ryggen mot vallgraven. Längan rymde 76 små bodar.
I en av bodarna startade göteborgsköpmannen Valerius Hansson 1912 sin konfektionshandel på fyra kvadratmeter med 300 kronor i startkapital, som han lånat av sin syster. Första dagskassan var 13 kronor. 50 år senare drev han ett företag med 300 anställda.
Det har föreslagits många gånger förr, men ibland hjälper tjat. Nu är rätt tid att bygga en ny basarlänga där den gamla låg. Modernare, men så enkel som möjligt. Det skall vara billigt att hyra en bod, inte mycket dyrare än att hyra en plats för torghandel.
Det är rätt tid därför att det finns förebilder på flera platser i stan. Ofta är det invandrare som startar frukt- och grönsakshandel under ytterst enkla former. Ett av mina favoritställen ligger i en barack bakom Västtrafiks nya vänthall på Frölunda torg. Skyddet mot väder och vind är nödtorftigt, hälften av varorna står ute, hälften inne. Sortimentet av frukt och grönt är imponerande, kvaliteten hög, priserna låga och nöjet gratis.
Enkelheten är viktig för att hålla hyreskostnaderna nere. Alltför dyra projekt misslyckas garanterat.
För några år sedan fanns majoritet i kommunstyrelsen för en ny saluhall i Göteborg, gärna centralt, sades det. Tanken var att med förebild i USA hjälpa invandrare att starta småföretag. I en saluhall kan de som varit länge i landet hjälpa den som invandrat nyligen. Där kan också finnas information om hur det svenska samhället fungerar, exempelvis skattelagstiftningen.
Av detta blev intet. Jag vet inte exakt varför, men förmodar att huvudanledningen var att intresse och kostnader inte möttes. Det blir lätt för dyrt i Sverige. Så behöver det inte vara.
Det finns flera torg i Göteborg som kan utvecklas. Fler saluhallar, som Kville saluhall nära Hjalmar Brantingsplatsen eller Briggen i Linnéstaden, vore förstås utmärkt men utgör inga budgetalternativ, varken för den som vill sälja eller för den som vill köpa. Det behövs fler alternativ mitt emellan butik och torgstånd.
Kungstorget med Stora saluhallen och vallgraven och med Kungsparken och Stora teatern nästgårds är en av Göteborgs vackraste platser. Samtidigt en av de mest misshandlade. Det är svårt att tänka sig en mer illa vald parkeringsplats.
En nygammal basarlänga öppnar möjligheter för enkel småföretagsamhet i bästa affärsläge och återskapar samtidigt ett vackert stadsrum. Bodarna kan hyras ut permanent eller på dagsbasis för olika marknader.
Varför inte göra slag i saken? Jämfört med alla pågående miljardrullande jätteprojekt kan en upprustning av Kungstorget lyfta centrala stan för en mycket rimlig penning.