Jag satt på mitt kontor häromdagen, solen gassade utanför och plötsligt började studentflaken rulla förbi. Unga, glada människor med en förhoppning om en fantastisk dag och kväll. Förhoppningar har de nog också om framtiden. Om fortsatta studier, resor eller om jobb. Några av dem kanske går till sitt nya jobb eller tillfälliga sommarjobb redan några dagar senare.
Sommaren är en tid då många unga jobbar för första gången. Det kan vara som feriearbetare i kommunen, vikarie på äldreboendet eller i glasskiosken på stranden. Oavsett arbete så är det värdefullt för individen att ha ett arbete under sommaren. Både rent ekonomiskt men också erfarenhetsmässigt då arbetslivserfarenhet är viktigt senare i livet då du söker jobb.
För de flesta blir sommarjobbet en rolig och bra erfarenhet. Man får vänner och erfarenheter och pengar. Men tyvärr är det allt annat än självklart att alla upplever det så. Några utnyttjas av sina arbetsgivare och behandlas illa av just den enkla anledningen att de är unga och oerfarna. För några kan sommarjobbet till och med bli en ren mardröm. Det kan handla om att en inte får lön för det arbete en gör, att en får stämpla ut och gå hem när det är lite att göra eller att en får göra arbetsuppgifter som inte är överrenskomna.
Att en går med på att jobba för sämre villkor än vad som är okej beror ofta på okunskap. Jag minns själv när jag var 15 år och för första gången skulle börja jobba på en restaurang. Jag visste inte vilken lön jag kunde förvänta mig, vilka arbetstider som var rimliga eller vad ett kollektivavtal var.
Men som tur är behöver du inte stå ensam med dina funderingar, det finns en kompis om du behöver. I över 20 år har LO drivit Fackets hjälptelefon. Genom den har LO hjälpt tusentals unga som har stött på problem på sommarjobbet. De finns där för att svara på frågor om hur det funkar på jobbet. Lön, försäkringar, semesterersättning, provjobb, så kallade solskensavtal eller sms-anställningar. Det är en hotline som vem som helst kan ringa till.
Enligt LO så kom det in omkring 2 500 samtal under förra sommaren, en ökning men 65 procent sedan året innan. Det var ungdomar som behövde hjälp, föräldrar som sökte råd till sina barn och arbetsgivare som ville veta vilken lön som var den rätta. I nästan 200 fall uppgav sommarjobbarna att de var tvungna att jobba gratis, en tredubbling jämfört med 2013. Fackets hjälptelefon såg också en ökning av antalet samtal som handlade om sexuella trakasserier.
Det här är inte rimligt. Det är verkligen inte okej att människor utnyttjas och behandlas illa på arbetsplatser på grund av sin ålder och okunskap. Om du som ung blir diskriminerad när du tar ditt första jobb, vad får du då för uppfattning om arbetslivet?
För att komma tillrätta med det så måste vi hjälpas åt. Vi måste upplysa våra ungdomar om att de har rättigheter när de tar ett jobb. Berätta vikten av att få ett anställningsbevis, hur viktigt det är med kollektivavtal och försäkringar. Ungdomar ska inte behöva känna sig obekväma då de vill jobba under sjysta villkor.
Det är inte enkelt att ge sig ut på arbetsmarknaden för första gången och det är inte helt säkert att det är enklare andra gången heller. Det kan verkligen behövas en kompis som en kan vända sig till med alla frågor som uppstår. Unga ska inte bara ha förhoppningar om ett bra arbetsliv, det ska vara en självklarhet.