När idéer och tankar om politik, utveckling och framtiden byts så ställs ofta frågan om vad som är viktigast. Och vad som ska prioriteras. Det målas upp en konflikt mellan ideologi och värderingar å ena sidan, och pragmatism och realpolitik å andra sidan. Fast inget kan vara mer fel.
Förhållandet mellan ideologi och pragmatism, eller värderingar och realpolitik, är inte ett motsatsförhållande. Tvärtom, de båda delarna förutsätter varandra. Utan ideologi är det svårt att veta vad man ska vara pragmatisk kring, och utan värderingar går det inte att avgöra de realpolitiska förslagens relevans. Det är utifrån våra gemensamma värderingar som vi skapar den syn på verkligheten som blir vår ideologi. Och det är utifrån ideologin som vi bedömer det realpolitiska landskapet för att sedan utifrån det kunna lägga förslag som leder oss framåt i en riktning vi vill.
Det här vet vi unga. Oss går det inte att lura. Tomma löften om en fantastisk framtid övertygar oss inte. Löften måste alltid fyllas med konkret innehåll. På samma sätt så inspireras vi inte av förslag vars ideologiska grund kan ses som tveksamma, även om de råkar vara genomförbara. Vi unga vill ha en politik som både inspirerar och faktiskt levererar.
Den här vetskapen är viktig att bära med sig. Annars riskerar vi att gå vilse. I valet nästa år kommer det att vara avgörande att socialdemokratin, och den breda vänstern, lyckas formulera en slagkraftig politik och formulera en bra beskrivning av morgondagens samhälle. Det räcker inte att svara på de mest aktuella problemen som bristen på bostäder, ojämlikheten i utbildningssystemet eller klimatutvecklingen. Vi måste också ha svar på hur vi i framtiden vill forma ett samhälle som ökar alla människor frihet och ger dem möjlighet att påverka sina egna liv.
Under fyra dagar har jag burit med mig dessa tankar under den kongress vi inom SSU har hållit (en kongress som för övrigt markerar 100-årsjubileet för Sveriges största frihetsförbund och vår kamp för ett bättre samhälle), och de har delats av hela vårt fantastiska ungdomsförbund. Tillsammans har vi formulerat svaren på dagens och morgondagens utmaningar, tillsammans har vi lagt grunden för en politik som kan ge Sverige och Europas ungdomsgenerationer tron tillbaka på politik och förändring.
Den här tron på förändring kommer jag att bära med mig nästa år, oavsett om valrörelsen leds in i en retorik av endera ideologi eller pragmatism. För jag vet att i grunden finns allt det där. Och det samhälle vi vill bygga, den förändring vi vill genomföra är värd att kämpa för. Jag hoppas att du som läser detta känner samma sak, och i stunder då allt kommer att kännas tungt och utmaningen känns för stor, då ska du komma ihåg att vår vilja till förändring är det viktigaste vi har här i livet.