Och jag hann precis tänka tanken när ett mejl kom från en läsare.
Torsten skriver:
”Min käpphäst heter bilen! Inte bilen i sig själv utan det sätt som vi kör vårt älskade fordon på.
Min sparklubbs motto: Kör alltid tio kilometer per timme långsammare än det står på hastighetsskyltarna i vägkanten (gäller i första hand på landsväg). Dispens kan ibland lämnas för lite längre sträckor då tidsvinsten blir märkbar. Generellt är besparingen tio procent på bränsleförbrukningen vilket leder till en ekonomisk besparing på tio procent, vilket också minska utsläppen av koldioxid med tio procent. Förlusten jag gör genom att köra 70 kilometer/timme i stället för 80 är 1,1 minut per mil, det vill säga en minut och sex sekunder. För mig är nästa steg att skaffa/trycka upp en skylt typ ’Medlem i 10-klubben’. Har du ett förslag på namn på klubben?
Svaret på detta förslag blir då:
”Fantastiskt bra tips, Torsten. Det tar jag med mig. Jag har ju just kört 1 100 mil genom Sverige med elbil och även den drar ju mindre energi om den går tio procent långsammare. Jag tror man ska göra en logga man sätter bakpå bilen, det ska se ut som en trafikskylt, med siffran -10. Så får folk fundera ett tag tills de kommer på det.
En del blir nog sura, alltså de som tycker bränna diesel på landsvägen är jätteroligt, men andra kommer nog skratta och följa rådet. En normal dieselbil går kanske 2 000 mil per år. Sparar man tio procent betyder det 200 liter, alltså 4 800 kronor, bara genom att låta färden ta en dryg minut längre per mil.
Rätt otroligt faktiskt.
Sedan blir det ju inte sämre av att man sparar ungefär 410 kilo koldioxidutsläpp.
Tack för tips. Jag lägger in det i ledaren.”
Så vad kan vi mer göra?
Min egen favoritmanick är annars en gammal enkel timer. Alltså sådana man stoppar in i kontakterna och så får de styra lampor, element och andra saker i huset. En sådan timer är inte digital, den består av en enkel rund skiva där man trycker ner knappar för varje timme man vill att elen ska flöda till maskinen. Den använder alltså inte wifi, kräver ingen app, utan fungerar bara genom den mekaniska klockan. Strömmen slås på och av beroende på om den timknappen är uppe eller nere.
Det betyder att man kan spara energi även när bredbandet går ner.
Jag använder den framför allt till varmvattenberedare.
Genom att låta den styra uppvärmningen till de timmar då elen är billig så kan jag inte bara spara på antalet kWh jag använder utan även på priset.
Billigast är elen hos mig mitt på dagen då solcellerna gör gratis el. Men den får också gå på natten mellan klockan fyra och sex då elen är extra billig.
Det här med nattel är något som det pratats om länge men få kan ju ändra liv och bli elkonsumenter på natten. Men timern gör det möjligt. För att få billigare el måste man dock byta till timmätning hos elbolaget. (Annars får man ett elpris baserat på snittet en månad.) Det kräver att man har lite koll på när elpriserna rusar och när de är lägre. Men en tumregel är att nattel är billigare.
Denna lilla styrning betydde väl inte så mycket för några år sedan ekonomiskt, men i år har den sparat flera hundralappar när jag kunnat undvika dyra eltimmar och onödig värmekonsumtion som inte används.
Vad är ditt tips?
Mejla mig på johan@etc.se.
Du har säkert gjort något som andra kan få del av. Ett sätt att spara mat kanske, minska butiksbesöken, ett sätt att färdas, ett sätt att använda maskiner smartare. Bomba min mejlkorg med förslag så sätter vi samman alla de där tipsen som kan vara både enkla, roliga – och spara pengar. Både sådant man investerar i för en bättre hållbar framtid men även alla de där sakerna man kan göra här och nu utan stora satsningar. Högt och lågt och kul.
När politiken inte levererar så använd Dagens ETC.
Vi sprider vidare till alla de 400 000 människor vi når under en månad.
Lite nytta kan var och en göra men tillsammans gör vi väldigt mycket.