Sommaren går mot höst, och för de flesta människor innebär det en återgång till vardagen. Tillbaka till jobb, skola och spinningpasset på Friskis som måste klämmas in. Men hösten brukar också vara en politiskt spännande tid, inte minst för att vi nu går in i budgettider.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Kommuner, regioner och staten ska höja eller sänka skatter, fördela resurser och nya direktiv ska utfärdas. Det är alltså i dessa tider vi ser vilka prioriteringar de olika partierna har, och vilken syn de har på Sveriges framtid och samhällets utveckling. För bakom alla ord och fina kampanjbilder så finns en tanke, en idé, om vilket samhälle som ska byggas. Och jag kan lova att den skiljer sig åt.
Jag skulle vilja använda det här utrymmet till att ge våra folkvalda ledare ett tips under deras pågående budgetarbete, men också inför framtiden: Tänk på oss ungdomar!
För det är så att ett land byggs alltid upp av de som i dag är unga. Om några år är det vi som ska bära välfärden, leda den ekonomiska utvecklingen och skapa ett mer rättvist samhälle. Vi kommer att tappa några på vägen, men förhoppningsvis så hänger de allra flesta med på resan mot det framtida Örebro, det framtida Sverige.
Men något oroar och det är den inlärda hopplöshet som många unga lever med. För trots att fler unga kommer i arbete, trots att fler går vidare till högre studier och trots att fler får det ekonomiskt bättre så är det inte alla som märker av det. I vissa områden, i vissa sociala rum, så är hopplösheten total och arbetslösheten har bitit sig fast. Vissa unga i dag känner inte en enda person med ett arbete, inte en enda person med en universitetsexamen och hur kan vi då förvänta oss att de ungdomarna ska känna framtidstro?
Det kan vi självklart inte, och nu behöver vi ta krafttag för att fler ska känna hopp och framtidstro. Förutom att vi behöver bygga mer och smartare samt fördela våra ekonomiska resurser mer rättvist så behöver vi positiva förebilder. Vi behöver skapa rum där de här ungdomarna får möta andra som ser ut som dem, som beter sig som dem, som har varit i samma situation som dem.
En sådan verksamhet, som bör prioriteras i de kommande budgetarna på alla nivåer, är Linje 14. Linje 14 är en verksamhet där studenter vid Örebro universitet får möjlighet att stötta ungdomar ifrån våra stora bostadsområden på väster med deras studier. Förutom att bara ge extra studietid för de här ungdomarna, så bidrar det till att de får en insikt om att även personer med deras bakgrund kan studera vidare vid universitet. Det ger till viss del hoppet tillbaka.
Så mitt medskick till oss alla är: Fler Linje 14 och färre debatter om varför det är farligt att grupper som upplever hopplöshet och marginalisering samlas för att diskutera sina problem.