Nyligen fick jag sådan reklam från företaget Oslo Skin Lab som säljer kollagen i pulverform. Små påsar som påminner om portionsförpackningar med socker. Pulvret i påsarna påstås öka hudens elasticitet.
Kollagen är ett slags protein som finns i bindväven hos människor och djur. När vi blir äldre minskar kollagenproduktionen och det påverkar hudens spänstighet och utseende.
Under ett antal år har kollagen sålts som tillsatser i krämer och serum med löfte om att balansera upp hudens förändringar och dess minskade produktion av ämnet.
Men detta är helt och hållet mumbojumbo.
– Kollagen är ett protein, en stor molekyl. Kött är till stor del uppbyggt av kollagen. Du skulle lika gärna kunna stryka en fläskfilé på huden som att använda en kollagenkräm. Kollagenet kommer ingenstans och har ingen som helst effekt i hudvård, förklarade hudforskaren Johanna Gillbro i Expressen.
Nu har företagen börjat satsa på att vi ska äta proteinet istället, hudvård ”inifrån” som det så populärt talas om i reklamen.
Annonseringen är aggressiv och just Oslo Skin Lab har samlat några av Sveriges mest kända kvinnor för att göra influencer-reklam på Instagram, bland annat med Kristin Kaspersen, Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren.
På Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa om kosttillskottet kollagen.
”Efter upptag från tunntarmen används aminosyrorna som byggstenar till kroppsegna proteiner i olika delar av kroppen där dessa behövs. Själva proteinets ursprung (muskel eller kollagen från djur och fisk alternativt mjölk, ägg, baljväxter etc) påverkar inte var i kroppen aminosyrorna används som byggstenar.”
Livsmedelsverket rekommenderar att man äter varierat och menar att kroppen plockar upp den mängd protein som kroppen behöver. Var det hamnar på kroppen och hur mycket som tas upp går alltså inte att kontrollera. Det går inte heller att boosta huden genom att äta mer kollagen.
Som hudforskaren Johanna Gillbro förklarar i Expressen:
- I så fall skulle människor som äter mycket kött ha färre rynkor, och så är det ju inte. Och om det nu vore så skulle det säkert vara billigare att äta en köttbit per dag än att stoppa i sig kollagenmolekyler i kapslar.
Det är knappast heller att rekommendera – att äta för mycket kött är förknippat med andra hälsonackdelar och dessutom kommer de allra flesta kollagentillskott från slaktavfall.
Kollagentillskottet är stort på marknaden och många konsumenter känner sig så förvirrade av den hårda marknadsföringen att SVT:s undersökande konsumentprogram Plus har testat kollagen.
När SVT:s konsumentredaktion granskade Oslo Skin Labs kur i två månader blev resultatet inte alls vad företaget lovat. Det blev ingenting. Trots att företaget på sin hemsida påstår att det finns ”dokumenterad effekt” mot rynkor.
Enligt Plus har EU inte godkänt studierna om påståendet att produkten skulle ge ökad hudelasticitet. Det saknas tillräckligt med vetenskapligt stöd i studierna.
Så länge det finns ett förakt mot åldrande och kvinnors utseende efter 20 kommer företagen fortsätta tjäna pengar på oss.