BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Avtalsrörelse. Det känns nog ungefär både lika hett och komplicerat som det där orangea kuvertet. Eller deklaration. Eller reporänta. De är för många stora kolosser till saker som någon annan ändå hanterar och har koll på. Samhället, typ. De är saker som folk vet påverkar en själv på något sätt, men färre vet på riktigt hur, eller hur mycket.
Nu är det i alla fall så att det råkar vara just avtalsrörelse. Så om vi för en liten stund föreställer oss att allt är tipptopp med pensionen och låtsas att vi förstår oss på alla delar av deklarationen och reporäntan, så kan vi tänka bort dessa och fokusera på, just precis, avtalsrörelsen. Vad handlar den om egentligen?
Jo, den handlar om dig. Om just precis dig som läser detta. Du är, och nu generaliserar jag lite här men de få människor som är kapitalister i samhället i dag läser nog inte ETC Stockholm (tyvärr), en löntagare. Du kan jobba med olika saker. Vara tjänsteman, arbetare, arbetsledare, F-skattare eller vad som. Du är i alla fall, nästan oavsett, i behov av att tjäna en lön som du får någonstans ifrån och det är sällan särskilt smärtfritt för plånboken att vara hemma sjuk. Du har utgifter som måste täckas och dina pengar kommer någon annanstans ifrån än pengaträd i fantasilandet fullt av enhörningar och regnbågar. Är du denna person, vilket 90 procent av Sveriges befolkning är, så handlar avtalsrörelsen om dig. Och därför ska du, bör du, måste du, vara uppmärksam på vad som händer på arbetsmarknaden just nu.
Så här. Väldigt förenklat är det nu arbetsgivare och löntagare gör upp om villkor och löner och allt som har med allas jobb att göra. Resultatet, vad som kommer ut av förhandlingarna mellan arbetsgivare och löntagare, får direkt påverkan på ditt liv. För att göra det hela ännu enklare kan du tänka att så fort du ser någon näringslivstopp, random allianspolitiker eller arbetsgivarrepresentant föreslå lönesänkningar – då är det din lön de vill sänka. När det föreslås att schema ska kunna läggas flexiblare (för arbetsgivarna), då är det ditt schema som kommer att ändras. När det föreslås att arbetsgivaravgifter ska sänkas, då är det din grundtrygghet och pension som kommer att sänkas. Logiken i detta är väldigt lätt att hänga med i. Får näringslivet igenom något någonstans kommer det till resten sedan. Och något i det här fallet brukar inte vara sådant som du, ja just du, tjänar på. Tvärtom.
Några saker är generella. För det första tycker arbetsgivarna att din lön är för hög. Om det var möjligt skulle de betala dig mindre. Inte för att du är dålig på ditt jobb. Du kan vara nyckelkompetens! Det spelar ingen roll. För ditt jobb går ut på att generera vinst. Detta är ingenting du får del av, utan något som går direkt till din arbetsgivare. Företaget. Aktieägarna. Skatteparadis. Och för varje krona som läggs på utgifter, som till exempel din lön, så blir vinsten mindre. Därför är det viktigt att din lön är så liten som möjligt.
Vad som står emot ökad vinst och sänkt lön är facken. Det är fackförbund som förhandlar mot arbetsgivarna i avtalsrörelsen, som alltså handlar om allt som har med ditt jobb att göra. Inte privatpersoner. Inte tyckare, förståsigpåare, frilansare, kreti eller pleti. Fackförbund. Huruvida facken lyckas eller inte är egentligen helt upp till dig och alla andra löntagare.
Är du inte med i ett fackförbund? Då har du gett din röst till arbetsgivarna. Orkar du inte bry dig om vad som händer? Då har du gett din röst till arbetsgivarna. Orkar du inte bry dig om att du kanske har gett din röst till arbetsgivarna? Ja, då är det kört för oss alla.