Att ha tillgång till kod – eller ett program – är avgörande för att få en skärm att visa de bilder du vill se och för att skriva e-post till dina vänner. Som användare är du enligt lag ofta tvungen att förhålla dig till en licens, en text, som anger vad du får göra med programmet. Om du får kopiera eller ändra på det och dela vidare det till andra.
Licenser kan vara proprietära – privata/stängda – eller fria – allmänna/öppna. Skillnaden är att fri programvara visar koden öppet och är tillgänglig. Stängd programvara å andra sidan tillåter sällan det. Bara ägarna av koden bestämmer vem som får se på, ändra och använda den.
Så hur rör detta dig? Även om du inte är en av de personer som äger en skärm så ser du skärmar överallt i samhället. Hos din doktor, på din lokala affär eller i kommunhuset. Ofta är program avgörande för att få verksamheterna att fungera. De används för att skriva journal, recept och för att ta betalt för det du köper.
Att då äga eller förstå sig på ett program ger en större möjlighet till att utöva inflytande över andra. Skillnaden är som den mellan personer som förstår sig på hur en läser ett recept på hur man bakar bröd och de som inte gör det. Om du är den enda i din närhet som kan tillverka bröd kan du få folk att göra dig tjänster, ta betalt av dem i utbyte mot bröd eller till och med hindra folk du inte gillar från att äta. Det handlar om makt.
Då program nu är samhällsviktiga och allt från vårdcentraler till matvarubutiker förlitar sig på dessa blir det extra viktigt att de är tillgängliga på alla sätt. Det är viktigt att program och kod inte är stängda för de flesta men öppna för vissa. Att alla studenter på en skola, oavsett bakgrund, ska få tillgång till program som används i undervisningen är viktigt. Inte bara de som har råd att betala en licensavgift.
Andra saker som är viktiga för alla i samhället – skolor, sjukhus, bibliotek med mera – äger vi i olika mån gemensamt. En liknande syn behövs kring program och licenser. Öppna licenser och fri programvara tar vara på gemensamhetstanken. I en tid där uppåt 3,2 miljarder människor har tillgång till internet (James, Josh. 2015. Data Never Sleeps 3.0. Domo, Inc. 13 Aug 2015. www.domo.com) är det inte bara en global politisk fråga. Det blir en fråga om lokalpolitik. De program kommuninvånare väljer, både personligen och genom politisk påverkan, ger i slutändan personer olika förutsättningar.
Sättet vi väljer på blir därför avgörande. Det handlar om jämlikhet och frihet för alla. Så nästa gång du ser din folkvalda politiker på stan så fråga hur hen ser på fri programvara. Det har betydelse.