I januari genomfördes en utbildning för politikerna i Hällefors kommun. Temat var ”Förtroende för politiken” och utbildningen hade initierats bland annat på grund av medborgarundersökningen som genomfördes i kommunen under 2012. Undersökningens resultat visade att medborgarna i stort sett var nöjda med kommunens verksamhet och service men att man hade dåligt förtroende för politiken och politikerna. Man upplevde att man hade små möjligheter att påverka och känna sig delaktig i de politiska processerna.
Drygt 30-talet förtroendevalda deltog på utbildningen och det blev många bra diskussioner. Det var många som välkomnade samtalet om hur vi borde förhålla oss till varandra, om samtalstonen sinsemellan och om härskartekniker, om betydelsen av att skilja på sak och person, om vårt eget ansvar att skapa bilden av politiken. Vi diskuterade svårigheten med att bli av med bilder/uppfattningar om oss som andra har skapat, om hur vi är som personer eller vad vi tycker i speciella frågor. Enskilda politiker vittnade om hot och utsatthet både från andra politiker och från allmänheten. Om vi förtroendevalda behandlar varandra mer respektfullt så kan vi också förvänta oss respekt från allmänheten. Min upplevelse av utbildningen var att den gav mersmak och att det är viktigt att samtalen fortsätter både internt i de olika partierna och alla tillsammans. Ett ökat förtroende för politiken kommer resultera i att fler tycker att det är angeläget att gå och rösta, vilket i sin tur också leder till ett högt valdeltagande som gynnar demokratin i stort.
Under hela innevarande mandatperiod har diskussioner om en ny politisk organisation pågått, ett förslag väntas vara klart före sommaren. Initiativ i frågan togs direkt efter valet 2010 när dåvarande styrande ”koalition 2014” fick mandat att styra kommunen och sen har diskussionerna fortsatt i nuvarande styrande majoritet. Alla verkar vara överens om att den politiska organisationen behöver ses över och formas efter dagens behov. Jag tycker att det är bra om många tar tillfället i akt att lämna synpunkter och engagera sig i frågan så att en ny politisk organisation kan skapas som har bred uppslutning. Vi riskerar annars att processen börjar om igen efter valet i höst. Av synpunkter som lyfts verkar det som om man ser olika på frågan beroende på om man är en del av den styrande majoriteten eller befinner sig i opposition. Det kan vara bra för alla inblandade att dra sig till minnes vad man tyckte i början av mandatperioden om centralisering och maktkoncentration och vad man tycker nu, rollerna är delvis utbytta, då man bytt position. Tycker man olika eller lika?
Jag har vid ett flertal tillfällen i detta forum lyft frågor om demokrati och hur det politiska arbetet fungerar. Min grundinställning är att politiken skall organiseras så att den ger möjlighet till delaktighet och inflytande, oavsett om man sitter vid makten eller är i opposition. Det är också viktigt att den är öppen så att medborgarna garanteras god insyn. Jag är också övertygad om att de möjligheter som finns i våra nya sociala medier ger oss nya verktyg för att erbjuda fler att vara delaktiga i de politiska processerna.
Jag har också allt mer kommit till insikt om att ingen politisk organisation i världen kan lösa problemet med det dåliga förtroendet för politiken och politikerna. Det måste politikerna göra själva, reflektera över sin roll som förtroendevald och hur man förhåller sig till varandra och till det ansvar man axlar när man representerar medborgarna i beslutande organ.
Susanne Grundström
socialdemokrat med intresse för demokrati och folkbildning ordförande i val- och demokratinämnden och folkhögskolans styrelse