Dessa bolag har monopol på att leverera elen hem till dig och de gör allt för att använda den monopolmakten.
Att överföra el hem till dig kostar orimliga summor idag. År efter år har man höjt avgiften, och nu kom årets prisbomb när storföretaget Ellevio (som ägs av pensionsfonder som AP-fonden och Folksam) höjde priserna med ytterligare fem procent. Detta trots att man går med storvinst och trots att ägarna tar ut en miljard kronor i ränteutdelning.
Det här är naturligtvis djupt oetiskt och ilskan från kunder har fått energiminister Ibrahim Baylan (S) säga att ”regelverket måste skärpas” eftersom han ”reagerar starkt” på utvecklingen.
Men en utredning till kommer inte ändra det här.
I själva verket skyddas systemet av energiöverenskommelsen som inte vill ha några nya ändringar av de stora eljättarnas villkor. För de riktigt stora bolagen betyder elnätsvinsterna nämligen att man kan kompensera för sina usla affärer med kol, kärnkraft och gas.
Nej, det är naturligtvis inte enligt reglerna.
Ändå sker det hela tiden.
Det värsta bolaget är Vattenfall som höjde nätpriset med 11,2 procent förra året. Varför? Stora superinvesteringar? Hög inflation? Förlustproblem?
Nej.
Vinsterna är enorma (4,3 miljarder i Vattenfall och nära fyra miljarder i Ellevio).
Inflationen är som vi alla vet mycket låg.
Investeringarna? När Ellevio säger att de framöver ska investera fem miljarder fram till 2019 så är det alltså mindre än ett och ett halvt års vinst. Slår vi ut investeringen på bolagets en miljon monopolinlåsta kunder är det 5 000 kronor per kund vilket utslaget på 40 år (det är tidshorisonten för investeringarna) betyder en ”satsning” på 125 kronor per kund. Det blir väldigt lite investering för nära 25 procent i höjda priser på bara tre år i en stad som Stockholm. Men mycket vinster.
Elnäten i Sverige är absurt nog privatiserade till stor del. Monopol bör ju annars ägas demokratiskt och opartiskt via staten. Förut ägdes elnäten av kommuner och små lokala elbolag, nu är de uppköpta av tre stora jättar. Att affären är lönsam visar bland annat Ellevios aktiviteter, man köper upp mer elnät så fort man kan (vilket Dagens Industri kunde berätta 20 maj). Då köpte man Vallentunas elnät för 629 miljoner kronor vilket ger finfin lönsamhet. Och kommande prishöjningar gör affären säker.
Men är det verkligen detta vi ska ha AP-fonder, Folksam och andra pensionsfonder till?
Ska pensioner finansieras av ständigt ökade överföringsavgifter för el?
Det absurda med elnäten är att de små kunderna betalar många gånger mer än de stora slösarna.
Grundavgifter och överföringsavgifter kostar mer för lägenheten än för storvillan räknat per kWh, trots att lägenheten snålar mycket mer.
Det är ett underbart exempel på hur monopolmakt kan missbrukas.
Så vad kan man göra?
Enda sättet att minska sina elöverföringskostnader är att göra elen själv på det egna taket. (Då överför man ju inget från nätet.)
Det andra sättet är att skaffa batterier och klippa sladden.
Det senare är ju en helt onödig åtgärd klimatpolitiskt och samhällsekonomiskt. Ett fungerande elnät för hela landet ger trygghet, skapar enorma möjligheter till omställning och export av ren el, samtidigt som det enkelt kan göras rättvist bara genom politiska beslut.
”Klippa sladden” – som bland annat Dagens Industris PM Nilsson föreslår som konsumentaktivitet mot eljättarna – är ett nederlag mot ett system som spårat ur.
Självklart vore det mycket enklare att förstatliga nätet, ha en enkel transparent statlig prispolicy där alla medborgare betalar lika för överförd el per kWh utan grundavgifter och utan prishöjningar motiverade med ägares vinstjakt.
Vi skulle dessutom kunna ge medborgare rätt att flytta el från sin sommarstuga till lägenheten i stan om de investerar i egen elproduktion. Folklig energikraft kan befrias, inte låsas in i elnätsburen.
Nu låter vi några storbolag förstöra ett elsystem med kortsiktig girighet. Styrelser jagar vinst istället för samhällsnytta. Den reglering staten försökt sig på har misslyckats år från år.
Kanske dags att inse att bolag inte ska sköta elnät.
Det ska ett statligt elverk göra.
Ett statligt elverk som inte är till salu på brädspelet Monopol när de behövs i dessa omställningens decennier.