Vad som är en rättvis lön och rättvisa villkor för det arbete man utför finns det många åsikter om. Det är lätt att tycka att andra inte borde ha de förmåner man själv har i arbetet. Men det är svårt att blunda för den dumpning av villkor som sker på arbetsmarknaden just nu. En dumpning som drabbar vissa yrken hårdare och som ökar klyftorna mellan olika grupper.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vi ser nu hur #metoo-kampanjen sprider sig med upprop i flera yrkesgrupper. Vi vet också att det förekommer hot och trakasserier på arbetet för många, till exempel inom restaurangbranschen där anställningarna är otrygga och det är lätt att råka illa ut om man säger ifrån. Det vanligaste är att den som går över gränsen och utsätter är överordnad eller på annat sätt har mer makt än den person som utsätts för övergreppet. Och det är ju inte helt ovanligt att makt är fördelat så att det är mannen som har mer och kvinnan som har mindre. En tryggare arbetsmarknad måste gå hand i hand med arbetet att förändra inställningen hos dessa män.
Det kommer däremot glädjande nyheter på arbetsmarknadsområdet då EU signalerar att det är landet där arbetet utförs vars löner också ska gälla. Den fria rörligheten på EU:s arbetsmarknad måste nyttjas till att höja lönerna för arbetare i alla länder. När lönedumpning är möjlig finns det också utrymme för oseriösa aktörer som inte nöjer sig med att betala ut riktigt låga löner, utan som också organiserar arbete med usla villkor. Exemplen på hur lokala företag i Växjö med omnejd bedriver verksamhet med katastrofala förhållanden för de som arbetar är tyvärr många.
Stoppafusket är en granskare av arbetsmarknaden och gräver fram fall med missförhållanden där löner och villkor inte stämmer överens med de som gäller på svensk arbetsmarknad. För den som vill går granskningar och resultat att följa helt öppet. Och det finns tyvärr också exempel med Växjö som bas.
Två exempel är de stora och tydliga byggen där arbetskraft från Litauen har arbetat för 15–40 kronor i timmen. Det är dels Myresjöhus arena där ett företag som varit på andra arenabyggen i Sverige var en del av projektet. Samma summor går att hitta när VEAB:s nya värmeverk byggdes. Lönerna är alltså enbart en bråkdel av vad vi anser vara en rimlig lön och arbetstiderna på värmeverket överskred många gånger också de tillåtna enligt granskningen.
Bergkvarabuss är en stor aktör med ursprung i Småland. De har enligt Stoppafusket använt sig av ett lettiskt bolag vid namn Billig arbetskraft och betalat chaufförer cirka 30 kronor i timmen för att köra Berkvarabuss bussar. Bergkvarabuss har många kunder i närområdet och är det företag som kör stadsbussarna i Växjö.
Det är lätt att skylla på de utländska bolagen. Men trots allt är det svenska företag och beställare som ansvarar för sina beställningar. De anlitar bolag med dåliga villkor för att det ökar vinsten och den ekonomiska marginalen. Samtidigt underminerar man marknaden för de företag som faktiskt sköter sig.
Det är lätt att tycka till om andras villkor. De som är från andra länder. Att unga ska ha lite sämre villkor. De som inte har så mycket utbildning. De som inte kan jobba fullt ut heltid. De som inte är lika kvalificerade. Så länge det inte gäller mig. Men det hänger ihop. Ju fler personer som har sämre villkor än det vi tycker är rimligt, då drabbar det alla. Det finns inget annat sätt att förbättra villkoren än att hålla ihop. Arbetsmarknaden är i dag mer och mer global och det innebär också att vi måste hålla ihop över gränser och se till att alla får det bättre på arbetet.