Går det att förändra konsumtionssamhället och forma ett samhälle med mer av återanvändning, ökad hållbarhet och produktkvalitet, med en god ekonomi som ökar livskvaliteten? Svaret är ja.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I julveckan skrev jag på denna plats om cirkulär ekonomi. Jag nämnde en metod för att förändra konsumtionen. När vi förbjuder viss produktförsäljning och istället har mer uthyrning och tjänster kopplade till produkterna, leder det till mindre påverkan på miljö och klimat, smartare resursanvändning och till nya jobb.
Tanken är att den som tillverkar en produkt inte ska kunna sälja sig fri från ansvaret för produktens miljöpåverkan. I dag köper vi produkter som leder till miljöskador när ingen tar hand om dem på rätt sätt. Istället kan tillverkaren göras ansvarig för varje produkts hela livslängd.
Dagens teknik gör det möjligt att spåra och koppla upp många produkter. Tillverkare av elektronik, vitvaror, möbler, barnvagnar, fordon och så vidare kan ha full koll på sina produkters plats och status. Det som kallas ”Internet of things” öppnar upp för helt nya koncept. Tekniken finns i princip klar. Icke-elektriska produkter kan förses med QR-koder som fotograferas och laddas upp. Försäkringsbranschen kan driva på utvecklingen och forma nya tjänster i skarven mellan produktion och nyttjande.
Vilka är då de viktigaste fördelarna med att producenten behåller ansvaret för sina produkter? Det blir lönsamt för tillverkaren att ha produkter med lång livslängd. Genom att hyra ut samma produkt fler gånger blir intäkten motsvarande större. När en konsument köper ”tillgång till elcykel” eller ”klippning av buskage” blir kvalitet och funktion viktigare konkurrensmedel än kvantitet och pris. Kunskapen om hur produkten ska användas blir, precis som tiden, ett försäljningsargument. Jag kan få gräsmattan klippt var tredje vecka oavsett om jag är hemma eller inte. Istället för att alla har förrådet fullt med sällan använda maskiner kan grannar och bekanta gå samman och dela på en maskin, eller köpa en tjänst av ett lokalt företag. Mer fri plats i förrådet kan användas till något bättre.
Försäljningsförbudet leder till ett minskat antal produkter i omlopp. Det är bra ur resurs- och energisynpunkt. Nya exemplar kostar att ta fram. Företagen får inte sälja sina produkter, men kan ta betalt för tjänster och kunskap. Kombinationen produkt – kunskap – behov ger oss en ny bred servicesektor där nya och olika mervärden adderas.
Vi kan hyra en kock och en supergrillanläggning och ta en selfie på ett gott liv där upplevelse, identifikation och samhörighet blir viktigare än ägandet. Vi kan samlas runt en mobil lekpark som kvarteret hyrt in, inklusive fiskdamm, för att samtidigt fira tio barns födelsedagar. I stället för plastleksaker, som sällan håller, kan vi ge barnen en upplevelse och en känsla av gemenskap att minnas. Nyckelfaktorn är att vi förbjuder försäljning och behovsanpassar uthyrning och tjänster. Det ger fler arbetstillfällen och fler minnesvärda ögonblick av genuin samvaro, ett gott liv.