Jag skriver ”populära” för när anklagelser riktas mot de vi traditionellt (och i strid mot all fakta vi vet om våldtäkt) utmålat som ”riktiga” våldtäktsmän – främmande män som kan klassificeras som ”de andra” och där man kan skylla på en annan kultur eller religion än vår egen – är reaktionerna nämligen annorlunda. Men detta handlar om när en man som är omtyckt, välanpassad, känd, har status och ingår i majoritetssamhället, anklagas för samma sak.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I SVT:s program Dold kunde vi denna vecka se en granskning av anklagelser mot en ridlärare från unga tjejer han tränat. Istället förvandlades det till en illustration av vår kultur.
Handlingen i programmet var denna: En ridlärare har under många år via berättelser och sammanlagt tre polisanmälningar från olika tjejer anklagats för sexuella övergrepp eller ofredande mot unga tjejer han tränat.
Mannen är omtyckt, har höga förtroendeposter och försvaras av många i omgivningen. Journalisterna börjar undersöka historien och intervjua personer runt ridläraren. De hittar då ännu fler tjejer som berättar om tränarens ofredanden mot dem.
En tjej säger att den 20 år äldre tränaren hade sex med henne när hon var 15 år och så berusad att hon inte kunde värja sig. En annan berättar att han inledde en sexuell relation med henne när hon var 14 år. En annan som berättar att han började ta på henne sexuellt när hon var tolv år.
Några i programmet säger att de kontaktat Ridsportförbundet, där mannen har ett högt förtroendeuppdrag. Till SVT säger Ridsportförbundet att det handlat om ”lösa rykten” och man därför inte haft någon möjlighet att agera.
Man måste när man ser programmet självklart utgå från att mannen är oskyldig. Polisanmälningarna har lagts ned efter bevissvårigheter och han är inte dömd för något brott.
Man måste också utgå från att anklagelserna och berättelserna som framkommit under åren mot en person som har en ledande ställning och tränar mycket unga tjejer har tagits på fullt allvar och noga utretts av Ridsportförbundet och mannens klubb.
Det ansvaret ligger helt på dem, inte på de unga tjejer som hamnar i en beroendeställning till personen i fråga.
När man ser programmet får man dock inte den uppfattningen. Styrelseordföranden i ridklubben kommenterar uppgifterna om att ridläraren ofredat och haft sex med unga tjejer han tränat med att kalla det en ”häxjakt”. Han säger att det inte är ovanligt att ryttare har yngre flickvänner och att det då uppstår ”svartsjuka” – vilket alltså skulle leda till falska rykten om övergrepp. Styrelseordföranden säger också:
”Om du är tillsammans med en tjej som är 16 år så är ju inte det straffbart. De får ju ta sitt ansvar. Det låter kanske knäppt men nu är det faktiskt så. En tjej som är 16-17 år idag kan vara jävligt utmanande. Det är så lätt att vi som män får hela skulden.”
Det är som att läsa Standardformulär A över hur tjejer som anklagar en populär man för övergrepp bemöts: Skuldbeläggning av offret, skambeläggning av offrets sexualitet, anklagelser om att vilja ”hämnas”, idén om att tjejer ska ta ansvar för mäns sexualitet, osv.
Och det är förstås ingen slump.
Det är inte ett problem för ridklubben eller förbundet eller ridsporten. Det är ett problem för oss alla. För oskyldighetsprincipen ger inte grönt ljus att sprida myter – myter vi sett från Bjästa till Assange och alla uppmärksammade fall däremellan – om tjejer som berättar om sexuella övergrepp.
Oskyldighetsprincipen ger inte grönt ljus att sprida den seglivade, patriarkala myten att tjejer som anklagar populära män i maktposition för övergrepp är svartsjuka, utmanande, hämndgiriga tjejer som ”förför” viljelösa män.
Ställda inför att intervjuas i tv beslutade Ridsportförbundet dagen före att ta ifrån ridläraren hans licens. Hur man än ser på det beslutet är det fortfarande märkligt att under flera år se något som ”lösa rykten” bara för att sedan plötsligt ändra sig.
Alla inblandade har förtjänat ett bättre bemötande än så.