Läs också: Ledarbloggen: Antikapitalistisk oljebaron?
Facket. Hetare än någonsin men dessvärre inte (enbart) i positiv bemärkelse.
Rörelsen ligger under medialupp. Många frågor ställs och många känslor är upprörda. Sedan Aftonbladet inledde granskningen av Kommunal har tusentals medlemmar avslutat sina medlemsskap.
Men allt är inte mörkt. Långt ifrån Sveavägens fräsiga pamplägenheter och lyxflaskor vin börjar fackliga medlemmar och förtroendevalda på arbetsplatser över hela Sverige försvara rörelsen för vad den verkligen är: en folkrörelse.
Ett gigantiskt föreningsliv av och för vanliga knegare som vill påverka sina egna arbetsliv, flytta fram positionerna och få rätt när arbetsgivarna gör fel.
Så enkelt, så vackert. Och även om diskussionerna kring medlemskap antagligen kommer att vara lite längre och lite svårare ett tag framöver är ju, faktiskt, argumenten desamma. Det är sådana som alltid dyker upp. Överallt och ständigt sedan fackföreningsrörelsen såg dagens ljus för länge sedan.
Låt oss beta av dem tillsammans.
1. Facket är så dyrt.
Ja, om vi bortser från att de som organiserar sig i fackförbund är de som lägger grunden för i princip allt som har med ditt jobb att göra, ser till så du inte får svältlön, att du får ersättningar, försäkringar, tjänstepension, raster och semester med lön och så vidare ... Om vi bortser från allt det, ja då är det så klart en kostnad. Men antagligen har du försäkring på mobilen, hemmet, bilen och allt annat. Rätt dumt då att inte också försäkra ditt arbetsliv.
2. Vad gör facket för mig?
Det är en bra fråga, men det finns en som är bättre: vad gör du för dig själv och för dina arbetskamrater? Facket är ju medlemmarna som går ihop, betalar sina medlemsavgifter och engagerar sig för att de och alla andra ska få ett bättre arbetsliv. Du också.
3. Jag förhandlar bättre själv.
Du är säkert grym, men nej, det gör du inte. Om du har en högre lön än vad som är minimilön i kollektivavtalen – grattis. Men det är det många som har. Det är ju golvet – lägsta möjliga – som står i avtalen. Det vore märkligt om lönerna inte låg över det. Men det kanske viktigaste: varför är du så ego? Facket försöker pressa upp allas löner och villkor. I det långa loppet tjänar du också på det.
4. (Högaktuellt just nu!) Facket är sossigt/pampigt/gubbigt.
Japp. Det är det. Och ju högre upp i leden man kommer, desto sossigare/pampigare/gubbigare – och vitare – blir det dessutom. Men kom ihåg att facket är en demokratisk rörelse. Det är väldigt lätt att organisera sig, påverka och kräva inflytande i den. Rörelsen vill dessutom förändras representationsmässigt. Kör nu bara!
5. Jag tycker facket borde vara politiskt neutralt.
Nonsens, det borde det inte alls vara. Facket stiftar inte lagar, men fackliga medlemmar påverkas i allra högsta grad av de lagar som stiftas. Därför behöver facket politiken för att fixa sådant som gynnar medlemmarna och arbetsmarknaden. Facket varken ska eller har råd att vara en rörelse som står vid sidan om och suckar ledsamt, typ ”oj, vad tråkigt att Alliansen monterade ner hela samhället” eller ”oj, så tråkigt att SD-fascisterna tog över”. Facket behöver ha inflytande. Varför? För att facket är folket och för att det inte bara handlar om allas arbeten, utan om hela samhället och alla i det.
För övrigt är det allt annat än politiskt neutralt att ställa sig utanför facket. Väljer du bort en hel folklig rörelse av politiska skäl är det en i högsta grad politisk handling.
Och är det dessutom för att du anser att facket är för vänster – ja, då är du höger. Eller bara väldigt vilsen.
6. Facket har spelat ut sin roll!
Nej. Facket är lika viktigt i dag som det någonsin varit. Titta bara på samhället. Stora viktiga delar av den grund fackföreningsrörelsen byggt upp tillsammans genom åren har raserats. Välfärden. Omsorgen. Tryggheten på arbetsmarknaden.
Rättigheter som har tagits för givna har tryckts tillbaka i takt med att den fackliga organisationsgraden sjunkit. Olika liberala krafter vill få folk att tro att individen är starkare än kollektivet. Att det är omodernt att vara organiserad.
I dag sitter det rasister i riksdagen.
Den politiska agendan är splittring och splittrade arbetstagare kan inte kräva särskilt mycket. Det tjänar kapitalet på. Rasisterna och näringslivet också. Alla andra förlorar på det.
Facket har inte alls spelat ut sin roll. Tvärtom är facket en lika viktig rörelse nu som förr. Förmåner, rättigheter, trygghet och säkerhet som vunnits under många års kamp kan försvinna fortare än många kan föreställa sig.
Men då finns de ju där. Alla som stretar vidare, i facket, på arbetsplatserna, överallt. Som inte accepterar den utvecklingen.
Vilken tur, eller hur.