EU-kommissionens strategi REPowerEU säger att energibesparingar, energieffektiviseringar och snabb utbyggnad av alla former av förnybar energi kan hjälpa Europa behålla sin frihet.
I rapporter om en rysk granat som lyckats träffa en solcellspark i Ukraina såg man en stor krater där den slagit ner och något tiotal paneler som slitits loss och kastats iväg av explosionen. Men efter några timmar hade elektriker kopplat in de återstående panelerna och parken levererade åter el till nätet. Kanske kostade attacken mer än de förstörda solpanelerna. Angriparen kan orsaka mer skada genom att skjuta sönder kärnkraftverk.
Även om stora kraftverk och elnätet slås ut kan solel och batterier ge livsviktig el om man använder teknik som automatiskt kopplar bort nätet och skapar ett självförsörjande system när något sådant händer. Tyvärr är det alltför få som ser till att få sådana system när de installerar solel idag.
Den svenska energipolitiken sedan oljekrisen för 50 år sedan har varit uthållig. Den har givit oss det system som nu bäst står emot Ryssland av alla system i Europa. Andra länder har uppvärmningssystem som använder gas, olja och kol som till stor del kommer från Ryssland. Sverige har en kombination kraftvärmeverk i tätorter, eldade med biobränslen, och värmepumpar i områden där husen står glest.
Förnybar el från kraftvärmeverken, vindkraft och vattenkraftverk har hittills i år levererat el som motsvarar mer än 85 procent av elkonsumtionen. Tillsammans med kvarvarande kärnreaktorer – de som kunnat konkurrera med ny vindkraft och fungerar – är Sverige dessutom det land i Europa som exporterar mest el av alla, trots att landet är litet. Med den exporten har vi räddat Finlands elförsörjning när Ryssland slutade exportera till landet efter Natoansökan.
Att Sverige på detta sätt desarmerat den ryska hämnden på Finland ger Ryssland skäl att motarbeta förnybar energi i Sverige – på olika vägar, på alla fronter.
Nästan lika starka skäl har de att angripa Tysklands framgångsrika elförsörjning som gjort Tyskland till Europas näst största elexportör under första halvåret 2022. Även där driver högerkrafterna kampanjer mot förnybar energi och för import av gas från Ryssland, mer koleldning och kärnkraft.
EU-kommissionens REPowerEU är en ekonomiskt rationell plan för att möta Ryssland:
• Mer solcellstak, värmepumpar och energieffektivisering hos hushållen.
• Snabbare tillståndsprocesser för förnybar energi hos myndigheterna.
• Mindre fossilbränslen och istället mer förnybar energi, särskilt el och vätgas, i industrin.
• Accelererad utveckling av infrastruktur för att hantera vätgas istället för fossil metangas.
• Fördubblad ambitionsnivå för produktion av biogas från organiskt avfall som tillsammans med import av gas från andra länder ersätter den ryska gasen.
Det är bråttom. För den svåraste vintern blir inte denna, utan nästa. 2022 har EU oplanerade förluster av 500 TWh ryska bränslen och 100 TWh fransk kärnkraft. 2023 blir det ytterligare 500 TWh mindre ryska leveranser.
Strategin från kommissionen ska EU nu omvandla till lagstiftning. EU-parlamentet kommer nog vilja höja ambitionsnivån. Men hur kommer förslagen hanteras av medlemsländerna i ministerrådet?
Detta skrivs på ett hotell i Prag efter en energikonferens i EU:s och det tjeckiska ordförandeskapets regi. De som fokuserar på klimatproblemen är nu i Egypten. Här i Prag är industrirepresentanter, ungdomsorganisationer och forskare som arbetar med lösningar.
Här diskuteras elsystem helt utan termiska kraftverk och tunga generatorer som lösningar. Produktion och industriell användning av vätgas och energilager i robusta lokala elsystem som fungerar trots naturkatastrofer eller krigshandlingar. Det gäller att bygga upp ett nytt energisystem som är oberoende av fossila bränslen och av Ryssland.
Den allvarliga frågan hamnar, gång på gång, hos mig. Det är denna:
Har Sverige blivit ännu en rysk femtekolonn som saboterar EU:s energioberoende och där regeringen främjar användningen av fossila bränslen och uran istället för att snabbt bygga robust försörjning med effektivt använd förnybar energi?
Nej, svarar jag. Inte Sverige. Hänvisar till svenska industriella projekt. Batteri fabriker med höga ambitioner, fordonsindustrins utveckling, fossilfritt stål och ambitionerna hos Preem och kemiindustrin att utveckla alternativ utan fossila råvaror.
Men jag förstår att frågan ställs.
Med den svenska regeringen som ministerrådets ordförande avgörs det liberala Europas framtida frihet.