Med största sannolikhet vet du inte hur ett beslut fattas i Sveriges riksdag. Du kanske tror dig veta vad en motion i riksdagen är, men vet du hur den hanteras? Troligtvis inte. Sitter du inte som kommunalråd har du nog inte heller koll på kommunens organisation (kanske har inte ens alla kommunalråd det). Och du kan nog definitivt inte förklara vad exempelvis landstingets nämnd för psykiatri, habilitering och hjälpmedel gör.
Trots det har du säkerligen åsikter om rikspolitik, skolfrågor eller om vår sjukvård. Du röstar i kommun-, landstings- och riksdagsval. Du tar ställning. Ingen skulle ens komma på tanken att säga att de inte har en åsikt om jobben i Sverige på grund av att de inte förstår sambandet mellan arbetsmarknadsutskottet och arbetsmarknadsdepartementet.
Ändå är det precis de ursäkterna folk använder sig av när de säger att de inte ska rösta i EU-valet den 25 maj. Som om man i vallokalen skulle behöva stå och förklara kommission, parlament, råd och allt vad det heter, bara för att man har åsikter om sådant som EU är med och styr över.
Värderingarna i EU-valet är desamma som i kommun- eller i riksdagsvalet, förutom att det nästan är lite lättare i EU-valet i och med att högern – även de svenska Moderaterna – är extra mycket höger i Bryssel. Gunnar Hökmark, som toppar Moderaternas EU-lista, röstar exempelvis mot mer liberal abortlagstiftning i Bryssel, något ingen moderat riksdagsledamot skulle våga göra.
EU-valet blir en rysare när det inleds den 7 maj med förtidsröstning och avslutas klockan 20.00 den 25 maj när vallokalerna stänger. Tycker du något i höstens val tycker du garanterat något även i EU-valet.
Och den klassiska klyschan, som dock är väldigt sann: Röstar inte du röstar någon annan åt dig. För det är inte bara Moderaternas vänner som är mer höger än sina svenska gelikar, till och med Sverigedemokraternas vänner är det.
EU-valet är inte heller någon folkomröstning. Att inte rösta i EU-valet för att man ”är emot EU” är ungefär som att låta bli att simma i havet för att man är emot vatten. Är du i vattnet simmar du. Är vi i EU, vilket vi är, röstar vi. Och påverkar innehållet i den politik som faktiskt rör de flesta av de beslut som fattas både i Sverige och i Örebro.
Så har du ännu inte bestämt dig hur du ska rösta i EU-valet, låna då inte någon bok om EU:s institutioner eller beslutsvägar. Fundera inte hur du röstade i folkomröstningarna 1994 och 2003.
Läs istället någon berättelse om hur flyktingarna på den italienska ön Lampedusa har det i det högerstyrda EU. Läs vad högern i EU gör med arbetsrätten, beslut som påverkar dig som har jobb i Örebro län idag. Läs hur jämställdheten försämras i Europa, när högern styr.
Då blir inte EU-valet svårt, utan tvärtom – väldigt enkelt. Ett blått Europa kan faktiskt bli rött och grönt i maj. Du kan se till att händer.