Till det senaste kommunfullmäktigemötet i Uppsala hade Moderaterna lämnat in en interpellation om hur kommunen borde skapa fler jobb i besöksnäringen. De ville också att kommunen skulle skapa fler så kallade ”enkla jobb”, vilket blev en huvudlinje i debatten. ”Alla jobb behövs”, sade de borgerliga företrädarna och slog ut med armarna, ”förstår ni inte att man måste börja någonstans för att komma vidare?”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Enkla jobb har de senaste åren seglat upp som en allt mer populär talepunkt i den breda svenska borgerligheten. Varför behövs de enkla jobben? För att bekämpa ”utanförskapet”. Detta begrepp är fortfarande den mest centrala byggstenen i den moderata världsbilden, det hårt ansträngda hjärta som pumpar logik i reformer som beskär den frihet de säger sig skapa.
”Utanförskapet” är ett suggestivt begrepp som bara tjänar till att förvirra diskussionen om de som står utanför arbetsmarknaden. Alla möjliga människor som uppbär ett stöd från ett ersättningssystem räknas in i Moderaternas definition av ”utanförskap”. Försörjningsstöd och a-kassa, den som är hemma från jobbet en vecka på grund av dålig rygg. Men den som försörjs av sin partner tillhör inte utanförskapet. Inte den som är hemlös heller.
I Moderaternas budgetmotion för Uppsala kommun finns också en väldigt konkret åtgärd för att motverka utanförskapet. De vill ha ett lokalt bidragstak. Det är lite svårt att se hur det ska gå till eftersom kommunen inte bestämmer över riksnormen för försörjningsstöd, men den moderata partiledningen har i alla fall klargjort vad ett bidragstak innebär om de vinner regeringsmakten: Ett tak på hur mycket ett hushåll kan få i försörjningsstöd och etableringsersättning, det stöd som ges till personer med uppehållstillstånd som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen.
Det här hänger så klart också ihop med diskussionen om enkla jobb. För nu har utanförskapsretoriken ändrat riktning. För tio år sedan skulle man sätta fart på de som påstods fuska med sjukförsäkringen. I dag är udden riktad mot nyanlända. De människor som slår i Moderaternas bidragstak ska på så vis motiveras att skaffa ett jobb. De ska vara de mest utsatta på arbetsmarknaden, som inte har möjlighet att ställa krav och säga ifrån. Att motverka utanförskapet är inte målet med Moderaternas politik – det är bara det retoriska grepp som låter dem angripa den verkliga fienden. Poängen är att kunna peka ut alla typer av ”bidrag” som själva problemet. För Moderaterna ser att trygghet håller lönerna uppe. Den dämpar ju konkurrensen mellan arbetstagare, skapar mindre motivation att ta ett jobb till usla villkor. Ryck undan detta, samtidigt som du satsar statliga resurser på att stimulera fram enkla jobb, så har du skapat ett väldigt fogligt lägsta skikt i arbetslivet.
Det är viktigt att se att även om ramarna för diskussionen har förändrats, på grund av flyktingkrisen, är målet detsamma som när Fredrik Reinfeldt vann valet 2006. Att skapa mer otrygghet på den svenska arbetsmarknaden.