Lustigt nog går då energibolagens och deras lobbyister in och förfasar sig över att vanligt folk får för låga elpriser. Man kallar det ett jätteproblem och börjar kritisera den hemska solen som ger så mycket el att marknaden inte klarar av det. Lägg till den hemska vindkraften som nu får elpriserna att rasa.
Plötsligt blir det olönsamt att bränna sopor i fjärrvärmen, bränna gas i Tyskland, låta kärnkraften koka vatten och det kallas alltså ett problem eftersom det drabbar ägarna, men inte vanligt folk.
Solel och vindel kritiseras i affärspressen för att den ger för billig el.
Vad som helt försvunnit i ekvationen är att det är just detta sol och vind ska göra. Pressa ut den smutsiga elproduktionen och göra det dyrt att bränna både biomassa och fossil massa. Att gaskraftverk står still när solen ger ”för mycket”, borde få politiken och bolagen att jubla då hela omställningen handlar om att rädda klimatet genom att snabbt fasa ut fossil energi.
Det här är egentligen inget oväntat, alla som kan energi har kunnat berätta det i år, den stora ökningen av sol och vind ger billigare el och slår sönder de gamla affärsmodellerna.
Men energibolagen och politiken har vägrat ta denna enkla sanning till sig.
Man har – framförallt inom politiken – levt med vanföreställningar om att små solpaneler aldrig kan förändra något, man lever mentalt på 1980-talet och har helt missat att sol och vind idag kan balanseras extremt billigt med batterier.
Det unika med sol, vind och vatten är ju att det inte kostar något att producera när sakerna väl är byggda. (Vattenkraft behöver lite underhåll förstås). För en ren anläggning är det därmed inget problem om priset är extremt lågt, det kostar ju inget mer att låta solen producera lite till. För allt som bygger på förbränning kostar det däremot dyr råvara att få turbinerna att spinna. Låga priser blir ett problem.
I själva verket är det marknaden som är knäpp. Den här elmarknaden skapades 1996 under Göran Persson och avregleringen har inneburit att det som var ett gemensamt nationellt system och ansvar, plötsligt är privatiserat och därmed styrt av egenintresset. Det har inneburit en lång period av underinvesteringar, samtidigt som man inte klarat av att ställa om till det nya dynamiska elsystemet som skapas av sol, vind och vatten. Det är ju inte vindsnurrornas fel att annan produktion är dyr att bromsa, det är ägarna till det gamla som inte ställt om.
Nu försöker man stoppa sol och vind med argumentet att det inte är ”säkert för elsystemet” men den verkliga osäkerheten är inte elproduktionen vi får, utan vilket pris de kan få ut.
Snart kommer väl energilobbyn kräva statliga priser så vinsterna ska räddas, precis som man idag kräver statliga pengar till ny kärnkraft. Det lustiga är att om staten garanterar 80 öre per kWh kärnkraftsel, det vill säga om man styr marknaden, så blir det svårt att förklara varför inte både vind och sol ska få samma pris. Vi får då dyrare el för alla helt i onödan.
Negativa elpriser är självklart bra för elkunderna men det är dåligt för elhandelsbolagen, de som säljer el. Troligen är vi därför på väg in i en period där eljättarna viktar om var man kan ta ut vinsterna. Elnät blir dyrare och dyrare i fast avgift, överföringskostnaderna blir högre än själva elpriset och till det kommer nya avgifter.
Man hittar på nya prissystem baserade på den effekt kunden tar ut, inte på mängden el hen behöver. Dessa ”effekttaxor” är inget som behövs utan beror bara på elbolagens vinstjakt trots år av underinvestering. För elsystemet vore det mycket bättre att snabbt sätta upp mer batterier och uppmuntra människor att producera mer el själva om man ska reglera effektuttaget.
Men egen el ger ju inget vare sig till staten eller bolagen. Däremot gör det elen billigare för medborgarna.
Det sprids en del nya myter om att solcellsägare ”förlorar” på negativa elpriser. Det är inte sant, småskalig el har skattestöd med 60 öre per kWh och det är mycket sällsynt med negativa elpriser över det. Men om det skulle uppstå (vilket egentligen är ett bevis på att elmarknaden är en konstruerad låtsasmarknad) så är det enkelt att stänga av sin solproduktion några timmar via en app.
Att tillfälligt stänga av kolkraftverket i Polen eller Tyskland är däremot en dyr historia. Men återigen, själva omställningen handlar ju om att stänga av förbränningsel så mycket vi någonsin kan.
Så, hur kan det ens bli en diskussion om att negativa elpriser är ett problem? För borgerliga tänkare handlar det inte om att leverera ren billig el, uppgiften är istället att leverera vinst till energibolagen.
Hög vinst anses bra för samhället, låg vinst och billiga priser är ett problem. Det är absurt men man måste inte lyssna på denna jämmer.
Omställningen rullar på. Vad än energijättarna tycker.