Det är en fantastisk uppgång. Runt 300 000 anläggningar gör jobbet och det betyder att runt 600 000 svenskar är klimathjältar. De gör ren el när regeringen sänker dieselpriser och andra bara pratar om att något borde göras. 3 TWh är ungefär hälften av vad en äldre svensk kärnkraftsreaktor producerar (som Ringhals 4.). Eftersom den rena solelen slår ut fossil el ur Europas energisystem betyder det en hjälteinsats med minskad koldioxid på ungefär 2 100 000 ton. Svensk solel är klimatpositiv.
Man tycker alltså att någon politiker borde buga och tacka, någon minister säga något vänligt. Men tyvärr är det raka motsatsen som nu händer. Den snabbt ökande solelen har gjort både politiken och energijättarna panikslagna, så oroliga att de nu aktivt gör vad de kan för att bromsa utvecklingen.
De skyldiga är de här:
1. Energijättarna med sina elnätsföretag
Vi har just gått igenom alla små solanläggningar som ETC satt upp runt om i landet. Tänk dig storleken av ett ladugårdstak.
När dessa små parker producerar el är inkomsten låg och klimatnyttan stor. Men det nya är att elnätsbolagen har höjt elnätskostnaden med upp till 33 procent. Jo, du läser rätt.
Elnäten är privata monopolföretag och de har storsatsat på höjda avgifter för just små anläggningar. Det betyder att för vår lilla park på Tjörn tar Ellevio ut hela inkomsten plus lite till – för att låta elen flöda ut på nätet. I Halland slår EON till med en kostnad som är 32 procent högre än 2023.
Vi har en intäkt på 7500 kronor på anläggningen, hela intäkten går till att betala elnätet, som dessutom ska ha 15 000 kronor till utan att man gjort något. Elnätet är ju betalt för länge sen och EON har inga verkliga kostnader för att solelen flödar ut genom ledningarna.
De här avgiftshöjningarna är direkt gjorda för att få små solcellsägare att inte maximera anläggningar på sina tomter. Det blir olönsamt för solägaren, hela intäkten tas av nätbolaget.
Nu kommer vi inte stänga av parker eftersom de ju gör en rejäl klimatnytta. Men för andra små anläggningar blir det här en ren förstörelse. Det faktum att vi skulle tjäna pengar på att stänga av anläggningarna – alltså att inte göra solel – är så absurt att det bara kan förklaras med att de privata monopolen bekämpar solelen aktivt. Att EON själva lagt ner sin tjänst där man sålt solpaneler och monterat dem åt sina elkunder blir då logiskt.
På ETC:s större parker har inte samma prisökningar skett, de som drabbas handlar om små elabonnemang upp till 63 ampere. Det beror på att elnätsbolagens ägare, de stora energikoncernerna skulle drabbas själva om även stora solparker fick dyrare elnät eftersom då blir elnätet dyrare även för vattenkraft, kärnkraft och vind.
Men innebär detta att vi kommer få en mängd större solanläggningar, tänk några hektar stora. Nej, jag tror inte det. De privata nätmonopolen bromsar även här. Vi fick nyligen möjlighet att bygga en mellanstor park i Flens kommun på kungens mark (!) men nätägaren Vattenfall gjorde det snabbt omöjligt. Dels ville bolaget ha 7 år på sig för att eventuellt koppla in den, dels ville man ha 104 000 kr i förskott för att vi ska stå i kö för att få en offert. Vattenfall tvingar med andra ord kunder att betala för köande. Priset på inkoppling handlar kanske om tio miljoner, men vem kan bygga en park som står still i 7 år för att eventuellt bli inkopplad 2031.
2. Politiken och myndigheterna
Självklart skulle politiken kunna ändra detta. Men den bistra sanningen är att varje minister sen 90-talet som försökt utmana eljättarna har gett sig och det här gäller oberoende av regeringsfärg. Elbolagen vinner i domstol så fort politiken försökt bromsa prishöjningar.
Enda undantaget är att Anders Borg som finansminister kunde införa den så kallade 60 öringen. De blev ett stöd till solcellsägare som kompenserade dem för att den solel de inte använder i huset utan måste skicka ut på elnätet, sen måste köpas tillbaka för samma pris som el någon annan producerat. Elnäten tar solelen, solägaren får väldigt lite betalt men på kvällen när solen gått ner får hen köpa tillbaka elen dyrt med elskatt och moms.
Den kompenserande 60 öringen tar nu regeringen bort, enda rimliga förklaringen är att man därmed vill bromsa solelens växande.
Men betyder det att stora lagerhallar, serverhallar och köplador som ICA Maxi kommer kunna storsatsa på solel? De kommer ju använda all el själva, väldigt lite går ut på nätet.
Men även där har politiken en regel som bromsar. Den som investerar i solel och gör sin egen el och har mer än 500 kW på taket (tänk fotbollsplan) måste betala energiskatt på el man själv gjort. Det är svårt att tänka ut ett elakare system för att stoppa storsatsningar på solel från de som verkligen har råd att göra investeringarna.
Så vi har en regering som låter nätägarna angripa små kunder, eljättarna får sinka utbyggnad, departementen försämra ekonomin och så som grädde på allt höjer man elskatten till 42,8 öre. (Att inte de rödgröna svarar allt detta med ett enkelt reformpaket är en gåta.)
Så ska vi istället för att fira de 3 TWh solel, deppa för att de borgerliga nu förstör? Se hur deras kärnkraftsvurm gör att inte bara storskalig vindkraft utan även småskalig solkraft bekämpas?
Nej, inte alls. Solel kommer att fortsätta öka snabbt men på ett annat sätt.
2025 kommer bli året då batterier och solel gifter sig på riktigt, de som har en tomt kan göra solel dygnet runt med nya system utan att köpa något från nätet och utan att exportera el.
Vi på ETC kommer storsatsa på detta i våra elföretag, vi kommer bygga hus utan elnät, stödja energigemenskaper lokalt och självklart dela på billig el via våra elbilar.
Så poängen nu inför årets slut är att fira den stora framgången för solel i detta mörka decemberland.
För vi vet ju, om några veckor vänder det!