Detta är så pass högt värderat att vi, som enstaka liten familj, skulle få dryga 30 000 kronor om året i ersättning för att vi är med och stabiliserar nätet. Det är ju en rejäl slant, som spelar roll.
En viktig anledning till att vi känner att vi kan göra satsningen är att det finns ett grönt avdrag. Staten går in med upp till 50 000 kronor per person, även för batteri, vilket gör kostnaden hanterbar. Vi var glada, firade.
Men glädjen blev kortvarig. Bara timmar efter att avtalet tecknades läser jag ett pressmeddelande från Svensk solenergi. De berättar att vid årsskiftet ändrade Skatteverket sin tolkning av det gröna avdraget, så att endast batterilager som används enbart till att lagra egen el – som alltså inte bidrar till stabilitet på elnätet – har rätt till skattereduktionen.
Jag ringde genast upp säljaren vi tecknat avtalet med och han svarade: Våra jurister tittar på saken i detta nu, jag kan tyvärr inte svara på hur det påverkar ditt pris, men i värsta fall blir det ungefär 60 000 kronor dyrare. Du har ångerrätt på avtalet i två veckor, det kan vara en god idé att säga upp det tills vi vet vad som faktiskt gäller.
Hör det absurda: En säljare uppmanar mig att säga upp det tecknade avtalet.
Hela branschen är i uppror, ska du veta, la säljaren till.
Anna Werner, vd för branschföreningen Svensk solenergi, bedömer att Skatteverkets plötsliga förändring inte följer lagens avsikt – att främja den gröna omställningen och stärka villaägarnas motståndskraft mot höga elpriser. Hon talar klarspråk: ”Skatteverket har gjort en uppenbart felaktig lagtolkning.”
Ingen har sett något utspel från regeringen om detta. Svensk solenergi har bett finansminister Elisabeth Svantesson om ett möte i frågan. Hon har ännu inte återkommit. Även Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm har fått förfrågan om ett möte, men har heller inte återkommit än.
Jag är definitivt inte ensam om att tveka just nu. Plötsligt bromsar försäljningen av batterier kraftigt in, meddelar Svensk solenergi, och kommenterar: ”Detta är dåligt utnyttjande av småhusägarnas och statens resurser eftersom batteriernas fulla potential inte kommer utnyttjas. Det kommer istället behövas fler dyra investeringar i att bygga ut elnätet.”
Man kan ha många kritiska synpunkter på hur det gröna avdraget är formulerat, att det missgynnar hyresgäster och gynnar oss som bor i hus – redan gynnade av ränteavdrag. Jag är dessutom inte så naiv att jag tror att energi är den enda delen av en nödvändig grön omställning. Med det sagt så är energilager en viktig pusselbit i framtidens energisystem, eftersom batterier är det som kan reglera elen när en ökande andel kommer från vind och sol. Så varför i hela fridens namn rycka undan denna pusselbit? Det enda kraftslag som gynnas av att samhället saknar batterilagring är kärnkraft – kan det vara baktanken?
Det må vara Skatteverket och inte regeringen som denna gång bär ansvaret. Men den sittande regeringens avtryck är ändå just ryckighet. Exemplen är många: Den såg (när S tvingades regera på högerns budget) till att investeringsstödet till hyresbostäder som funnits sedan 2016, försvann 2021. Även Bonus Malus-systemet från 2018 i syfte att påskynda omställningen till en fossilfri fordonsflotta, skulle de förändra. I januari 2023 tog regeringen bort halva systemet: Malus finns kvar, men inte bonus. I somras meddelade regeringen att den inte kommer att betala för elkablar till havsvindparkerna – något branschen räknat med…
Sammantaget innebär denna ryckighet att det blir svårt för både vanliga människor och företag att bidra till omställningen, för villkoren kan när som helst förändras.
Tänk dig det omvända; vilken potential det skulle utgöra om det fanns förutsägbara stöd från politiker som satsade på en genomgripande omställning av samhället i allt ifrån nybyggda hyreshus och elektrifiering av fordonsflottan till att sätta upp solceller – inklusive batterier som stabiliserar vårt elnät.