BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
För ett par år sedan hade man från kommunens sida planer på att delfinansiera sommarjobb i privat sektor, för att få tillgång till fler arbetsplatser. Av juridiska skäl var det inte genomförbart men det visade sig också i samma veva att det inte alls var det näringslivet hade störst behov av. I stället var det hjälp med matchning man frågade efter. Det vill säga, att hitta rätt person för jobbet man skulle tillsätta. Något som kommunens sommarlovskoordinatorer nu hjälper till med.
Hur många som får jobb inom ramen för den kommunala sommarlovssatsningen beror på hur många man har råd att anställa för pengarna. Ungdomarna som sommarjobbar i Sundsvalls kommun får nämligen avtalsenlig lön och vad de tjänar beror på hur gamla de är. Det går alltså inte att prognostisera i förväg hur många det ska kunna bli.
I vissa andra kommuner kallar man sommarjobben för något annat, som ungdomspraktik, betalar ut mycket mindre i lön och ger alla som vill chansen till ett jobb i stället. Vilket i sig kan låta lockande, men själv kan jag tycka att det skulle kännas fel om våra ungdomar fick 35–40 kronor i timmen i lön. Det är inte värdigt. Rätt ska vara rätt och de arbetsrättsliga avtalen ska följas.
Kommunen har ett reellt behov av sommarjobbare. Det kan gälla alltifrån rabatter som behöver rensas, fasader som behöver målas till skötsel eller guidning på Norra bergets friluftsmuseum. Det är inga låtsasjobb ungdomarna får. Det är viktiga uppgifter de har och det ska de ha betalt för.
Naturligtvis drömmer många av våra ungdomar om karriärer inom helt andra områden än de som sommarjobben erbjuder men någonstans måste de börja. Det har vi alla gjort. Arbetslivet är ett givande och tagande och samtidigt ska man kunna förvänta sig schyssta villkor på sin arbetsplats.
Man inte ska provjobba gratis till exempel, den är ju klassisk. Arbetsgivaren måste också kunna försäkra sig om att den som ska anställas är att lita på. Att ha referenser från tidigare jobb är därför superviktigt. Det kan ett sommarjobb bidra med. På sommarjobbet har ungdomarna chans att visa att de kan kliva upp på morgonen, prestera under sina uppdrag och att de är goda representanter för sina arbetsgivare.
Vinsterna för ungdomarna med att få ett sommarjobb är många. Att få en välbehövlig och efterlängtad slant i lönekuvertet är en av dem. Att få arbetslivserfarenhet, nya kontakter och referenser för framtida jobb är andra.
Ett första jobb är ett viktigt steg i livet och en viktig erfarenhet. Vilket sommarjobb som helst är en språngbräda ut i verkligheten, ut i arbetslivet, och en bra start på karriären.
Visst är det häftigt när man börjar fundera på det. Man inser också vilken viktig uppgift det blir för samhället att ordna förutsättningarna för det. En eloge därför till alla som på något sätt har bidragit till att kommunens ungdomar har fått sommarjobb. Heja er!