Valet är över. Nu har väljarna sagt sitt om hur man vill att politiken ska se ut framöver. Nu förhandlar politikerna med varandra om samarbeten och inflytande. I norra länsdelen syns en tydlig tendens efter valet, Socialdemokraterna tappar i alla kommuner och Sverigedemokraterna går framåt. Utöver detta dubblerar Vänsterpartiet i Hällefors och Nora sin storlek. Ett av landets starkaste SD-fästen är i Ljusnarsberg samtidigt som grannkommunen Hällefors är ett av landets starkaste vänsterfästen. Det delade Sverige skär rakt genom Bergslagen.
Det handlar om två kommuner som båda har viktiga utmaningar. I Hällefors pågår en nedmontering av kommunen med utlokalisering av viktiga funktioner och en omsorg i fritt fall. Här har socialdemokrater och moderater samarbetat det senaste året. I Ljusnarsberg har det främlingsfientliga partiet många sympatisörer vilket många tror beror på att antalet asylsökande är stort. Trots att asylmottagningen finansieras helt och hållet av staten och att kommunens inflytande i de flesta fall är obefintligt får SD många röster i kommunvalet. Tomma stolar befaras, vilket tillsammans med minskningen av antalet politiker i fullmäktige kan göra kommunens högsta beslutande organ till en vingklippt samling. I Hällefors vill moderater och socialdemokrater minska antalet politiker och avskaffa nämnder. Därmed avskaffas också många engagerade politiker som vill jobba nära verksamheten. När färre ges möjlighet att engagera sig blir toppstyrningen starkare, tokigheterna får större konsekvenser och missnöjet växer ytterligare. Bergslagen ska ju vara en plats där alla som vill ska ha möjlighet att bo och leva.
För mig som är aktiv i Vänsterpartiet i Hällefors är uppdraget från väljarna i kommunen tydligt. Man vill att vi ska ändra kommunens riktning, bilda ett nytt styre och arbeta för att stärka och utveckla vår fina kommun. Det handlar om att äntligen få en fungerande omsorg, att få bygga tillit i kommunhuset, att skapa ett attraktivare torg och se till att biblioteket inte privatiseras av ideologiska skäl. I Hällefors är också oron över folkhögskolans framtid stor. Denna fantastiska folkbildningsverksamhet har avgörande betydelse för utbildningsutbudet och finansieras till största delen med statliga medel. Men allvarliga ledningsproblem har på sistone präglat verksamheten vilket har drabbat människors ambitioner och försörjningsmöjligheter i Hällefors. Den psykosociala arbetsmiljön beskrevs på ett alarmerande sätt av 15 före detta anställda på folkhögskolan i ETC Bergslagen för någon vecka sedan. Elever är missnöjda. Många av folkhögskolans kurser bedrivs i Örebro, en stad som har ett fantastiskt stort utbildningsutbud jämfört med Hällefors. Tilliten är låg till de styrelsemedlemmar och ordförande som kommunfullmäktige har utsett att leda och utveckla skolan.
Det finns massor av uppgifter att ta tag i. Bergslagen är alltför fantastiskt för att inte förtjäna allt vårt engagemang. Vi behöver en ny riktning inför nästa mandatperiod. Jag och många med mig hoppas att det blir möjligt.