Ledare
Henrik Jalalian: En pinsam tystnad breder ut sig, när USA vill ta kontroll över Danmark
Dagens ETC
Det har varit märkligt tyst kring att Donald Trump öppnat för att annektera vårt grannland. Var är alla militärt överintresserade personer och Nato-anhängare?
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.
Henrik Jalalian
Text
Tidigare i år skrev jag att Nato-vännernas glädje över medlemskapet riskerar att bli kortlivad. Svenskarna föreställde sig Nato som säkerhetspolitikens motsvarighet till Trygghansa – istället fick vi 2020-talets oförutsägbara geopolitik. Turkiet och Ungern grep tillfället att utpressa Sverige.
Nu är Trump vald till president i Natos viktigaste land. Han agerar precis på det sätt jag varnade för och lite till.
Dagen innan jul gjorde han ett häpnadsväckande utspel. USA:s tillträdande president vill att USA ska ta kontroll över Grönland. ”För nationell säkerhet och frihet i hela världen anser USA att ägande och kontroll över Grönland är en absolut nödvändighet”, skriver Trump på Truth Social. Grönland är som bekant inte en amerikansk koloni, utan en självstyrande del av Danmark.
Det var sådant här jag tänkte Nato skulle vara till för. Att försvara våra grannländer. En för alla, alla för en.
Men när USA:s blivande president ifrågasatte suveräniteten för ett annat Nato-land fick Danmark och det grönländska självstyret fäkta ensamma. Medan de avfärdade kraven stod övriga Nato-länder och skrapade med fötterna. En litet krav på annektering av Grönland är väl inget att bråka om.
Dagen efter utspelet presenterade Danmark ett miljardpaket till det arktiska försvaret.
– Det är ödets ironi att det sammanfaller med budskapet från USA. Vi har arbetat med planen att investera i Arktis i många månader, sa försvarsminister Troels Lund Poulsen närmast ursäktande på pressträffen. Som hölls på julafton.
Danskar är verkligen ett flitigt folk, som långt i förväg planerar in försvarssatsningar under julhelgen.
Det kanske tycks som att detta är fel fokus för en ledare, när det råder kabelkaos i Östersjön. På två dagar har fyra kablar skadats mellan Estland och Finland.
Men det är det som är grejen. Ryssland känner sig nog modigare efter att Trump blivit vald till president, en person som de hjälpt till makten via trollfabriker. När USA är mindre skarpt mot Ryssland tar sig Putin friheter.
Och på tal om tajming – vad sägs om att USA:s blivande president gör detta utspel samtidigt som det är oroligt i Östersjön?
Det är allt en snygg allierad det.
Som lök på laxen har Trump även öppnat för att annektera Panamakanalen och införliva Kanada som en amerikansk delstat.
Det är intressant att se den pinsamma tystnad som breder ut sig bland de ivrigaste Nato-anhängarna efter den här typen av utspel. De som annars predikar ständig vaksamhet tar detta med ro. De säger mest ingenting. Annars hökiga ledarsidor skriver om helt andra saker i sina spalter.
Och det kan förstås vara en taktik. En förhandlingsteknik från Trump. Men man gör klokt i att ta det på allvar. Historien lär oss att ta auktoritära ledare på orden. Och att ifrågasätta ett grannlands suveränitet är en helt oacceptabel handling.
Svenskarna trodde vi gick med i gårdagens Nato. 1900-talets förutsägbara USA-ledda allians (trygg för västerlänningar, mindre trygg för andra).
Men nu bör det vara tydligt vad denna allians är för något. Vi kan debattera om Sverige ändå är säkrare i Nato än innanför. Men snälla, bespara mig allt prat om att Nato-samarbetet handlar om att försvara demokrati och mänskliga rättigheter.
Numera är det en allians där den starkes rätt råder. Där allierades suveränitet inte behöver respekteras, de kan köpas eller köras över. Där små länder som Sverige och Danmark får huka sig och hoppas på det bästa.
Henrik Jalalian
Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.