Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Valresultatet, oavsett vilken regering det blir i slutändan, kommer att innebära att det inte kommer att kunna bedrivas någon starkt vänsterpolitik som verkligen utmanar nyliberalismen i riksdagen. Vi vet också, efter Alliansens senaste tid vid makten, hur snabbt det går att förändra det kollektiva medvetandet med hjälp av rätt ord. Schlingmann, Moderaternas spinndoktor, var smart. Han införde en ordlista som alla partiföreträdare skulle använda. Förbättra istället för att förändra. Löna sig att arbeta istället för sänka bidrag. Mångfald istället för privatisering.
Det slog igenom och lever kvar i den offentliga debatten, trots att Socialdemokraterna styrt i en mandatperiod. Dels för att socialdemokraterna själva frivilligt anammat en del av den nyliberala retoriken. Den har blivit det nya normala. Men också för att en majoritet av våra medier och ledarsidor är borgerliga. Där finns det förstås en vilja att hålla liv i de nyliberala nyorden.
Om vi nu återigen får en period där den politiska, den mediala och den ekonomiska makten ligger i samma händer blir det avgörande för klimatet och för jämlikheten att vi klarar av att mobilisera för en vänsterpolitik utanför riksdagen. I rörelsen, i fackförbunden, i miljöorganisationerna, bland vanligt folk (eller verklighetens folk som vissa kända nyliberaler försökte döpa om det till).
Här kommer språket att spela en stor roll. Precis som med de besprutade bananerna, måste allt som förstör vår miljö och vår jämlikhet, få sina rätta skyltar.
Här är några exempel.
Friskolor. Varför heter det över huvud taget friskolor? I de flesta andra länder heter det privata skolor. Och det är ju en sannare beskrivning av vad de är. De privata skolorna måste följa samma läroplan som de kommunala. Det är inte så att friskolorna är friare i sin utformning av pedagogiken. För vem är det fritt, förutom för ägarna som kan plocka ut hur mycket vinst de vill? Den mest sanna benämningen på de här skolorna skulle alltså vara vinstdrivande skolor.
Utanförskapsområden. Det här är ett av Schlingmanns nyord som har fastnat så djupt att det används friskt både till höger och vänster i dag. Själva ordet ”utanför” signalerar att de här områdena inte skulle vara en del av Sverige. Att de inte går att påverka med politik och att man till och med inte riktigt behöver bry sig. Det antyder också att de människor som bor i de här områdena på något sätt själva har valt att ställa sig utanför. Ska de kallas för något förutom bostadsområden så är fattiga områden en bättre beskrivning av hur verkligheten ser ut. Fattigdom kan vi bekämpa med fördelning.
Välfärdsföretag. Kom igen! Vad är det egentligen? Välfärden, alltså den offentliga sektorn är något som vi har tillsammans. Som ska fördelas efter behov och inte på en marknad där den som har störst förmåga att betala kommer längst fram i kön. Visst, den offentliga sektorn krympt och en allt större del av vården, skolan och äldreomsorgen utförs av privata företag som inte lyder under demokratiska beslut. Helt enligt nyliberalismens agenda. Men då är de privata vårdföretag, privata skolföretag och privata omsorgsföretag inte välfärdsföretag. Dessutom är de flesta vinstdrivande sådana. De har alltså vinsten som sitt främsta mål, inte vår gemensamma välfärd.
Enkla jobb. Det högern vill signalera här är att det finns en del jobb som är så enkla att du inte behöver få så mycket betalt. De är till och med så enkla att det inte gör något om du bara får hälften så mycket betalt som för ett vanligt jobb, för de är ju så enkla att du kan hinna med att ha två jobb samtidigt. Men vi vet att det inte finns några enkla jobb. De jobb som lanseras som enkla är ofta de tyngsta som sliter mest på kroppen. Så bort med den benämningen. Det handlar om lönepressade arbeten.
Flyktingström. Sänder signaler om att en stor avhumaniserad våg sköljer över vårt land. Något som vi måste bygga barriärer och lägga ut sandsäckar för att skydda oss emot. Många flyktingar är helt enkelt många flyktingar, det vill säga många människor som har tvingats att fly på grund av krig. Det är vad det ska kallas.
Vilket för oss in på andrum. Andrum som är benämningen på de förändrade asylreglerna som ska göra det svårare för människor som flyr att ta sig till Sverige och att få stanna här. Först skulle det så kallade andrummet vara tillfälligt, nu verkar det blir allt mer permanent. Så det är inget annat än ett stopp för flyktingar. Endel vill ha det, andra upprörs över att vi, ett av de rikaste länderna i världen, inte tar vårt ansvar och ställer upp för dem i nöd. Vilket som ska vi kalla det för vad det är.
Flygskatt. Borde helt enkelt kallas för utsläppskatt. Och det borde användas på alla avgifter på miljöförstörande aktiviteter.
Vilket för oss tillbaka till bananerna. Och att allt som förstör miljön inte ska få vara det som kallas det vanliga.
Har du fler förslag på hur vi tar tillbaka språket? Mejla så sätter vi ihop en ordlista för förändring.