BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det bestående minnet av Rosling är att han med sina faktaspäckade föredrag spred optimism kring möjligheterna att förbättra världen.
I en stor undersökning som genomfördes för några år sedan fanns bland annat frågan om vaccination. Hur många barn i världen vaccineras mot mässling? Ett av tio, svarade svenskarna. I verkligheten är det åtta av tio. Men hur många mobilabonnemang finns det i Afrika? 100 miljoner, var det genomsnittliga tipset i Sverige. Rätt svar: 800 miljoner (det var några år sedan så antalet har säkert ökat).
Ett tema i Roslings arbete var att "bekämpa potentiellt förödande okunskap med en faktabaserad världsbild som alla kan förstå". Och det lyckades han förträffligt med. Men diverse budskap från Washington visar att det fortfarande finns medborgare med stora kunskapsluckor.
– Förutfattade meningar om andra nationer och folk förvrider världsbilden, sade Rosling till DN för några år sedan. Dessutom har världen förändrats sedan vi själva gick i skolan.
Jag hade en gång (nära 50 år sedan) en chef, på många sätt en fin man. Men han trodde att afrikaner levde i hyddor. Att det fanns stora städer, flygplatser, banker, sjukhus och universitet i Afrika hade aldrig föresvävat honom.
Hans Rosling var inte enbart en teoretiker som bollade med siffror. Under ebolaepidemin i Västafrika åkte han ned och deltog i kampen mot sjukdomen. Då fick han bland annat förhandla med gangsterbossar. "Du kan ju själv drabbas", sade han till en boss och lyckades med övertalningen.
Världen behöver fler som Rosling. Minnet av honom manifesteras bäst genom att fortsätta kampen, inte minst mot faktaresistenta extremister. Men även suckarna i vardagen måste bort, tron att allt blir värre och värre, att vi med stora steg närmar oss avgrunden. Trots Syrien och Eritrea och Trump har världen i stort blivit mycket bättre. Men vi i den rika världen måste göra större insatser, exempelvis då det gäller att ta emot människor på flykt undan krig och terror.
En förklaring till att professorn blev så populär var säkert att han byggde sina ståndpunkter på fakta. Det finns gott om folk som känner för eller tycker till och inget fel i det. Men ibland blir det som att koka soppa på en spik.
I en intervju i ETC sade Rosling bland annat detta:
"Det vulgäraste jag hört är att alla kineser inte kan ha bil. Vem kom på det? Det var väl rasismens elegantaste omstöpning! Man låter sömmerskor i Bangladesh riva sönder jeans, och sedan sitter man i de där trasiga jeansen och tycker att kvinnor i Afrika inte ska få ha tvättmaskin. Folk som inte bryr sig, är egoistiska eller rentav onda är inte problemet, problemet är när de som är goda och vill ha ett schysst samhälle tänker fel som det blir farligt. "
Det anknyter till ett klassiskt citat av Martin Luther King: "Det är inte de onda människornas ondska som är det farliga, utan de goda människornas tystnad."