Nej, mitt fokus lägger jag i stället på Mitt I. Deras mål är att ge läsare lokala nyheter som inte kan hittas någon annanstans. Men detta är dock långt ifrån hela sanningen om tidningens journalistiska förhållningssätt till oss som bor i förorterna.
Genom sin rapportering påverkade Mitt I tidigt mina åsikter om mig själv och det område jag växte upp i. Många var vi som noterade tidningens stora intresse för brott och kriminalitet i Järvaområdet. Det var uppenbart att tidningens främsta uppdrag var att tillfredsställa ”vårt behov” av att läsa om brottshändelser i området som om det vore den mest viktiga frågan.
Det är ingen hemlighet att brottshistorier har en tendens att fascinera människor, de får oss att reflektera över vad som är rätt och fel, om konflikten mellan individen och samhället, mellan de uteslutna och makthavare. Men en sådan negativ nyhetsrapportering har också en tendens att öka stigmatiseringen och otryggheten bland människor.
Jag minns att min mamma, som inte läste andra tidningar än Mitt I, förbjöd oss att vara ute sent efter att hon hade läst om hur familjer hade blivit bestulna eller någon undersökning om att allt fler kände sig otrygga utomhus i Husby.
Jag minns också att vi som unga inte kände igen oss i tidningens beskrivning av området och att det var ungdomarna som var orsaken till otryggheten.
Men jag kan aldrig minnas att tidningen ägnade sig åt riktig lokal journalistik – som vågade problematisera de sociala aspekterna och lyfta fram de boendes åsikter för att diskutera lösningar på problem som arbetslöshet, nedläggningar av fritidsgårdar och skolor. I stället var det ensidiga och okritiska rapporteringar där polisen eller politikerna var de främsta källorna.
Självklart finns det aktuella brottshändelser som behöver rapporteras. Men när brott är de dominerande nyhetsinslagen i ett av Sveriges mest socioekonomiskt utsatta områden, där de sociala utmaningarna avlöser varandra – är det ofrånkomligt att fråga sig vilket ansvar en lokal tidning har för områdets utveckling.
Är det enbart att sälja annonser och gå med vinst? Eller ska en tidning utnyttja sin makt och verka för att skapa en positiv utveckling i området där tidningen är verksam?
Det går att vara med och stärka den lokala demokratin – genom att skriva om samhällets brister, informera de boende om viktiga politiska beslut och ha en förmedlande roll mellan medborgare och beslutsfattare.
En sådan rapportering behövs för att dels minska stigmatiseringen, dels för att kanalisera de boendes behov och möjliggöra att resurser läggs på rätt saker för att lösa de sociala barriärerna som människor upplever.
Under senare år har flera seriösa lokala tidningar runt om i landet tvingats att lägga ner och lämna över spelplanen helt till tidningar som Mitt I. Detta är både beklagligt och ett steg bakåt i demokratiutvecklingen.