Musks roll i de pågående upploppen i Storbritannien ter sig allt större. Inte nog med att han återställde initiativtagaren Tommy Robertsons X-konto: han har också skrivit att ett inbördeskrig är ”oundvikligt”. Elon Musk drömmer om våld, försöker initiera våld och har makten att underblåsa våld.
Det är ingen nyhet för oss som från första parkett såg Twitter bli X att Elon Musk är ett hot mot hela den demokratiska ordningen. Men nu är det svårt att blunda för det: Musks aversion mot transparens och journalistik och hans förkärlek till konspirationsteorier och fake news är ett gift som sprider sig över samhällsdebatten.
Vi backar bandet lite. Förra sommaren bytte Twitter namn till X, knappt ett år efter Musks uppköp. Jag skrev då ett avskedsbrev till den plattform jag skrattat på, lärt mig av, fått vänner genom. En sorgedikt. Nu har mina farhågor om vad Twitter skulle bli i Elon Musk regi mer än besannats.
Men det här är större än mitt personliga vemod. X är en av världens största plattformar: 600 miljoner konton är aktiva varje månad. För journalister är det en viktig nyhetskälla, särskilt vid utrikeshändelser. Sedan Musk tog över har funktionerna och innehållet förändrats radikalt.
Tidigare kunde offentliga personer verifiera sitt konto, ett slags äkthetsbevis som visar att kontot är det officiella. Nu kan vem som helst köpa en verifiering, och därigenom – också en Musk-funktion – få en skjuts uppåt i kommentarsfältet. Resultatet: troll- och extremistkonton dominerar samtalet.
Insynen har minskat drastiskt, vilket gör det svårare för journalister att granska plattformen. Helt uppenbara överträdelser lämnas ostraffade, medan sådant som inte alls kan anses bryta mot några regler – men som ogillas av Elon Musk – plockas bort. Hur bedömningarna går till? Det vill Musk inte tala om.
Sen har vi ägarens egna konto: en gigantisk megafon åt allt från transhat till ifrågasättande av medierna. Där har Musk den senaste tiden delat ett fejkat klipp på Kamala Harris, skrivit att USA blir Venezuela om Trump inte vinner valet och hånat alla som ”fortfarande tror på allt som sägs på nyheterna”.
Elon Musk säger sig älska två saker (och det är inte någon av de elva barnen): yttrandefrihet och kapitalism.
Men Musks definition av yttrandefrihet är fritt utrymme för den egna förvrängda världsbilden och de röster som bekräftar den. Sanningshalten spelar ingen som helst roll.
Och frågan är om han ens är en äkta kapitalist. När annonsörer nu arrangerat en bojkott av X verkar Musk inte tycka att det är så bra med utbud och efterfrågan – det här är ju ett typiskt fall av brist på efterfrågan eftersom utbudet, ett högerextremt träsk, är värdelöst – och därför stämmer han dem.
”It’s war”, skrev Musk när det annonserades. För den tredje grejen han älskar är tydligen krig: inbördeskrig, kulturkrig, annonskrig. Och nu bygger han en armé på sin plattform och gör sig själv till general.
Världens länder och unioner måste börja gnugga geniknölarna, för det här systemet – att en stenrik dåre kan köpa upp ett enormt socialt nätverk och göra det till en desinformationsfabrik utan insyn – måste bort.
I väntan på det undrar jag om det inte är läge för en utvidgad bojkott: en som omfattar både annonsörer och användare. Om allt fler försvinner från plattformen finns en liten möjlighet att Musk tröttnar – och säljer X.
Det är vad som måste hända: Musk måste bort. Annars väntar fler upplopp som eldas på av X-ägaren, och fler falska nyheter som sprids till miljontals människor.
Jag vet att jag borde ha lämnat det sjunkande skeppet för längesedan, men jag har stannat för människorna, idéerna och skratten (som trots allt fortfarande genereras då och då när jag scrollar flödet).
Kanske kan vi gamla Twitter-rävar få vårt community tillbaka om vi bara vågar lämna det ett tag.