Cop-toppmöten är ett av de främsta globala forumen för klimatförhandlingar med målet att förhindra den globala uppvärmningen. Egyptens president Abdel Fatah al-Sisi har sagt att Egypten kommer att sätta fokus på afrikanska länder och andra utsatta länders situation. Många av dessa länder bidrar relativt lite till de globala utsläppen av växthusgaser i jämförelse med de rika länderna men det är utvecklingsländer som får betala priset. Klimatförändringarna påverkar livsmedelsförsörjningen, orsakar vattenbrist och leder till enormt lidande vid extrema väder.
Problemet är bara att värdnationen Egypten har enorma problem med att respektera yttrandefrihet och demokrati och många oroas över att toppmötet mest ska leda till greenwashing, det vill säga att landet putsar på sin fasad för att dölja kränkningar mot civilsamhället som pågår i landet.
Flera människorättsorganisationer riktar kritik mot värdnationen, bland annat menar Human rights watch att Egyptens regering begränsar utrymmet för aktivister, forskare och andra att tala öppet och ärligt om klimatfrågorna.
Enligt Richard Pearshouse, miljöchef på Human rights watch, har egyptiska myndigheter bland annat godtyckligt förhindrat finansiering, forskning och registrering inför toppmötet i syfte att tysta kritiska miljögrupper. För en del aktivister har det gått så långt att de tvingats i exil och andra har helt enkelt bara tystnat.
HRW har intervjuat 13 aktivister, akademiker, vetenskapsmän och journalister som arbetar med miljöfrågor i Egypten och alla säger samma sak.
Den här trenden är dock inte ny. Allt sedan Abdel Fattah al-Sisis regering tillträdde 2014 efter en militärkupp mot Egyptens första demokratiskt valda president, Muhammad Mursi, som störtades i juli 2013, har civilsamhället i landet fått utstå trakasserier, hot, arresteringar som skapat en allmän atmosfär av rädsla och oro.
En av Egyptens mest framstående politiska fångar sitter fortfarande fängslad. Alaa Abd El Fattah har i flera månader hungerstrejkat.
Han blev en känd frontfigur för omvärlden under den arabiska våren 2011 och har på grund av sitt demokratiarbete hamnat i fängelse i flera omgångar. Första gången för att ha organiserat demonstrationer trots att det bröt mot lagen. Sedan dess har han anklagats för olika saker och blivit satt i fängelse med maximal säkerhet. Bland annat har han anklagats för "spridning av falska nyheter som undergräver den nationella säkerheten" för kommentarer om tortyr på sociala medier.
Via hans syster som besökt honom i fängelset ska han ha sagt till henne att han tycker det är ”ironiskt” att landet får hålla i klimattoppmötet samtidigt som det sitter en massa människor fängslade som är oskyldigt dömda.
Många klimataktivister tror att Egypten tystar kritiska röster eftersom landet inte vill gå miste om eventuella investeringar i landet.
På ett sätt är det bra att Egypten får hålla i klimattoppmötet för det kan också öppna möjligheten för att andra deltagare och länder att visa stöd för aktivister i Egypten.
Nu är det upp till demokratiska länder att utnyttja situationen och tala för de som inte kan. Utan yttrandefrihet är klimatarbetet dömt att misslyckas.