BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Och så en dag får du höra att det där var inte sant.
Det är tvärtom så att alla sjuka, arbetslösa, arbetsskadade och gamla är överfinansierade.
Vi betalar in mycket mer i avgifter än vi tar ut i ersättningar.
Överskottet sedan 2006 är hisnande.
321 miljarder kronor.
Va?! Ilskan bubblar. Är det verkligen sant att till exempel arbetsskadeförsäkringen går med ett överskott på 19 miljarder samtidigt som arbetsskadade får slåss som djur för att få ut ersättning?
Ja.
Har vi betalat in mer till sjukförsäkringen än vi tar ut?
Ja.
Mest överskott har faktiskt pensionssystemet haft trots att vi har kris med fattigpensionärer i Sverige.
150 miljarder.
Hur i all världen har det här gått till?
Våra socialförsäkringar betalas av löntagarna genom att en del av lönen omvandlas till avgifter. Det här ser vi inte, arbetsgivaren betalar in, och för de flesta är det alltså något som man inte tänker på.
Avgifterna är satta så de ska betala kostnaderna när vi blir sjuka eller arbetslösa. Men pengarna går till statens stora kassa och är egentligen bara siffror. Det finns inga separata kassor, du kan inte gå till finansdepartementet och kräva att få ut din del av en försäkring (det kan du ju inte med några försäkringar) utan det är ett skydd vi betalar för att skapa trygghet.
Nackdelen är att en regering givetvis kan utnyttja denna okunskap till att helt enkelt förvilla medborgarna. Enklast gör man det genom att starta oroade kampanjer över ”skenande kostnader i systemet”. Man projicerar en framtid där alla pengar är ”slut” och där skatterna måste höjas med 50 procent för att klara ”problemet”.
Eller också ser man på när borgerliga medier lanserar en stor kampanj mot det ”gigantiska fusket” i sjukförsäkringen som gör att vi alla måste ha hårdare regler och som slutar med att cancersjuka ifrågasätts för sjukpeng där de kanske har lite ”arbetsförmåga” kvar.
Ett annat sätt är att göra ideologi av det senare. Reinfeldt och Borg skapade begreppet ”utanförskap” just för att kunna motivera varför man nallade på socialförsäkringarna för att finansiera skattesänkningar. Genom ”hårdare villkor” ökade klyftorna mellan de som hade jobb och de som hade problem. ”För allas bästa.”
I själva verket stal man pengar från löntagarna, pengar som inbetalats till trygghet, och finansierade i stället alliansens jobbskatteavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter.
Man tog från det gemensamma och gav till en minoritet.
Så vad fick du då för detta överskott du som löntagare betalade in?
Tja, Rut-avdrag till exempel. Och Rot. Tillsammans kostar det 23 miljarder per år, och som Dagens ETC kunnat berätta är det Danderyd och liknande kommuner som tar ut mest Rut. Danderyd får elva gånger mer än fattigare kommuninvånare i Bergslagen.
Vad har du mer ”fått” för dina socialförsäkringsavgifter?
Borttagen förmögenhetsskatt på några miljarder per år.
Borttagen arvsskatt.
Men framför allt har du fått sämre arbetslöshetsersättning, sjukersättning och pension.
Det enda som inte försämrats är föräldraförsäkringen som varje år får gå med underskott, kanske för att det där är en känslig väljargrupp att utmana. ”Vi har inte råd med alla dessa barn” är ingen slogan som man vinner valkampanjer på. Och borgerliga nyhetsmedier kommer inte att kavla ut budskapet att alla dessa barn ”äter oss ur boet”.
Pensionärer är däremot ett ”kostnadsproblem”.
Hur ska vi vända på detta? Få fram att avgifterna faktiskt är löntagarnas inbetalning till trygghet, inte inbetalning till skattesänkningar åt andra?
Som socialist tror jag det allra viktigaste är att sluta mumla och i stället prata om rättigheter.
Det är rättigheter vi slagits för och som vi därmed har rätt till.
Sjukersättning när vi är sjuka är inte ett problem. Det är en rättighet.
Blir någon arbetsskadad har hen rätt till rehabilitering och ersättning och det är kostnader vi redan finansierat.
Och när vi blir fler gamla är det inte ett problem utan en framgång.
Borgerligheten hetsar alltid mot trygghet och ”bidrag” av den enkla anledningen att de vill ha lägre skatter och lägre ”kostnader” för staten.
Den fällan får vi inte falla i.
Det är inte ”ansvarsfullt” att försämra den trygghet vi finansierat tillsammans.
Det är stöld.