När jag var barn hade jag en dröm om att någon gång få spela en final i en fotbollsturnering och vinna. Målvakt som jag var så drömde jag om hur jag gjorde en avgörande frilägesräddning i sista sekunden och blev matchhjälte.
Just nu pågår fotbolls-EM i Frankrike och i dag startar Örebrocupen i fotboll på planer runt om i Örebro. Två turneringar som för många säkert inte har så mycket med varandra att göra. Men jag vill påstå att de har väldigt mycket gemensamt.
Idrott är en av de viktigaste samhällsbärarna i vårt land, kanske i hela världen. Idrott får människor att må bättre genom en bättre hälsa och den skapar gemenskap mellan människor. En gemenskap som är svår att finna på andra sätt. Gemenskapen skapar möten mellan människor, möten som leder till förståelse för varandras likheter och olikheter. Människor lär sig att respektera och acceptera andra för vilka de är. Idrotten lär också människor att förstå och respektera de normer och regler som gäller i de sammanhang man befinner sig i. Idrotten är som en kopia av samhället och förstår man idrottens spelregler är det också lättare att förstå samhällets.
Det är därför det är så viktigt att alla människor ska vara välkomna till idrotten, oavsett bakgrund eller huruvida du vill satsa på att bli så bra som möjligt , bara röra på dig eller umgås med andra människor. Tyvärr finns det barriärer som gör att människor inte engagerar sig i idrott. Det kan vara motivation, förmåga eller språk men för många handlar det om pengar. Det saknas helt enkelt ekonomi för att köpa de där fotbollsskorna, ta den där bussresan till träningen eller betala medlemsavgiften som föreningen har satt. För att inte detta ska vara ett hinder måste vi som samhälle tillsammans bidra så att inte tillgången till idrott är en klassfråga. Vi måste se till att varenda unge får en möjlighet att idrotta. Det kan handla om att göra plats i det offentliga rummet för oorganiserade aktiviteter eller se till att de föreningar vi har i samhället får ekonomiska medel så att de kan möta varje individ utifrån den hen är, oberoende av ekonomiska förutsättningar.
Därför blir jag glad när jag ser att vi har en regering som vill hjälpa idrotten att vara den samhällsbärare den kan och ska vara. I år satsar regeringen 64 miljoner kronor och så även 2017 och 2018 för etablering av nyanlända i den svenska idrotten. Förutom pengar till etablering höjer regeringen idrottens generella anslag med totalt 133 miljoner. Det är en tydlig signal om hur viktig idrotten är för vår nuvarande regering. Dessa pengar gör att föreningar kan utöka träningstider, förstärka tränar- och ledarresurserna, ordna cuper för ungdomar eller bidra med ett par fotbollsskor till den som kommer till träningen för första gången.
Min dröm om att får spela en final i en turnering blev aldrig verklighet. Men jag hade möjligheten att hålla på med idrott under hela min uppväxt, den möjligheten vill jag att alla ska ha. Oavsett om drömmen handlar om att få spela den där inledande matchen med flickor 12 i Örebrocupen eller göra det avgörande målet i en EM-final i Frankrike så ska inte bristen på tillgänglighet få krossa några drömmar.