Hans offer var många gånger inte medvetna om vad de blivit utsatta för eftersom de sov, han hade antagligen drogat dem hemma i sin lägenhet vid Nytorget i centrala Stockholm och filmade övergreppen med sin mobiltelefon.
Hur kunde han begå så många övergrepp utan att upptäckas och stoppas i tid?
Idag sänds sista delen av SVT-dokumentären om fallet och som sätter strålkastarljuset på precis den frågan.
Alla hans offer var inte medvetslösa, några sov men vaknade av hans övergrepp. Eftersom han ansågs vara ”en vanlig kille” av omgivningen var det många som inte trodde på tjejerna som berättade om övergreppet. I stället ifrågasatte omgivningen offrens historia, vilket i sin tur ledde till att de utsatta tvivlade på sig själva. I flera av fallen bad kvinnorna förövaren om ursäkt. När man ser dokumentären förstår man varför. När omgivningen fryser ut offren blir det en dubbelbestraffning och gruppsykologin påverkar hur offren ser på sig själva.
Ett sexuellt övergrepp är också omgärdat av skuld och skam, många kvinnor tar på sig ansvaret för det som hänt.
Men dokumentären visar också att en del av kvinnorna som blivit utsatta tvekade att gå till polisen eftersom de var oroliga att inget skulle hända. Om kvinnorna hade haft en större tillit till rättsväsendet hade Nytorgsmannen kanske kunnat stoppas tidigare. Att inte så är fallet är ett misslyckande från samhällets sida.
Tyvärr har kvinnorna också delvis rätt. Det var en slump att förövarens systematiska övergrepp uppdagades. År 2020 anmälde två olika kvinnor honom men åklagaren hade för lite att gå på i ena fallet och i det andra drog det bara ut på tiden utan att något hände. Det var först när vännerna till Nytorgsmannens ex-flickvän beslutade sig för att sätta dit honom som det till slut rörde på sig.
Vännerna till ett av offren misstänkte att mannen hade droger hemma men behövde se det med egna ögon. Så en av väninnorna går på efterfest hemma hos förövaren för att hitta bevis, men under kvällen drar gärningsmannen fram ett vapen. Kvinnan går därifrån och larmar polisen som snabbt slår till.
Vapnet visar sig vara en airsoft men i samband med tillslaget hittade polisen droger och tog därför in honom. Polisen tar också hans telefon. När mobilen töms på innehåll hittas en rad filmer på sexuella övergrepp på olika kvinnor.
Det var då som det uppdagades vad Nytorgsmannen hållit på med i flera år.
Hade det hela inte börjat med vapnet hade polisen inte hittat drogerna och sedan filmerna. Det är en skrämmande tanke att om det inte hade inträffat hade gärningsmannen kanske fortsatt med mardrömmen än idag. Vad SVT:s dokumentär också visar är att en våldtäkt oftast inte är en engångsföreteelse, många våldtäktsmän begår övergrepp flera gånger. Därför måste samhället och rättsväsendet vara på alerten när en kvinna larmar, för det kan betyda att förövaren kommer göra samma sak mot någon annan eller redan utsatt andra.
Ibland är bevismaterial tunt, men en process börjar med att kvinnor vågar lita på den och att anmäla. Och när det kommer till tilliten finns oändligt mycket kvar att göra.