Hela Sverige förfärades över bilderna från de polska slakterierna i slutet av januari. Kor släpades mot sin död och tumörer skars bort från slaktbitarna. Även om det blev en stor nyhet mest på grund av att köttet hade hamnat på våra tallrikar, så visades trots allt förhållandena som boskapen hade vistats i, innan de hamnade på våra tallrikar.
Nu har det gått några månader, vi närmar oss ett EU-val, men vem lyfter egentligen frågan om djurskyddet på riktigt? Hur kan ett ämne uppröra så mycket, men bara under så korta perioder? Aldrig tillräckligt mycket för att på riktigt bli en del av debatten.
Vi förfäras 2009 över hur dun plockas från levande gäss i Ungern som får stora sår på kroppen. Men sedan glömmer vi och kryper ner under våra täcken.
Vi förfäras 2012 över de missförhållanden som tidigare medarbetare på svenska djurparker rapporterar om. Men sedan glömmer vi och tar med barnen på utflykt till zoo.
Vi förfäras 2017 över blårävar i Finland som avlats tills de har så mycket skinn att de knappt kan gå, får förvridna ben och ögoninflammation. Men sedan glömmer vi och köper en ny jacka med pälskrage.
Vi förfäras 2017 även över hur grisar misshandlas och skållas levande på slakterier i Belgien. Men sedan glömmer vi och äter utländsk bacon till frukost.
Med jämna mellanrum förfäras vi över hur vi behandlar djuren.
Med med jämna mellanrum glömmer vi också bort att bry oss.
Vår tids stora skam kommer att vara hur vi missköter och dödar miljarder djur. Framtidens generationer kommer att fråga sig hur ingen kunde reagera, hur alla bara lät övergreppen pågå.
Den 1 april i år började Sveriges nya djurskyddslag att gälla. En viktig del av lagen är att djur ska ha möjlighet att bete sig på ett naturligt sätt. Syftet med lagen är att säkerställa ett gott djurskydd, främja djurvälfärden och respekten för djur. En välbehövlig uppdatering av lagen från 1988.
Vi har börjat se över Sveriges djurskydd, nu måste vi fortsätta och ta ansvar för djuren utanför vårt land. EU:s djurskyddslagar måste bli strängare. Fler inspektioner måste ske hos de som håller djur, för att de som bryter mot lagarna ska upptäckas.
Djuren ska ha möjlighet till ett normalt beteende, vilken bransch och vilket land det än handlar om. Inget djur ska plågas. Efterföljs inte detta ska det innebära konsekvenser.
Vi måste komma ifrån den rådande ordningen där smygfilmning och avslöjande, i bästa fall, leder till att åtgärder tas. Missförhållandena ska helt enkelt inte existera från början. Sedan måste krafttag tas mot traditioner där djur misshandlas helt öppet. Att till exempel tjurfäktning får bedrivas år 2019 är bedrövligt.
För politikerna är det nu ett gyllene tillfälle att gå först. Att leda utvecklingen mot ett samhälle där vi inte utnyttjar djuren. Och i framtiden kunna säga att de faktiskt gjorde något, att de tog beslut för att alla levande varelser ska behandlas med respekt.