Mellan raderna i klimatdebatten syns ibland en ödesmättad uppgivenhet. Att de stora besluten fattas i dyra mötesrum som de flesta av oss aldrig ser, en tredjedel av världens utsläpp orsakas av bara 250 företag och den enskildes påverkansgrad är så liten. Det är ett olyckligt sätt att se på både förändring och på individens makt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I den politiska klimatdebatten ruvar en ökad global elitism. Naomi Klein visar i sin bok ”Det här förändrar allt” på hur nationalistisk höger ser fördelar i att utvecklingsländer drabbas hårdast och genom det skulle kunna utgöra ett mindre hot mot USA. Analysen från nationalisterna är alltså att klimatkrisen tjänar dem väl. Det gör klimatmedvetenhet och ansvarstagande politiskt på än fler sätt och att klimatfrågorna är vänster-höger-politiserade ser vi också på denna sidan Atlanten. Sverigedemokraterna har till exempel velat skära ner på klimatsatsningar och ägnar sig åt faktaresistent dravel om den så kallade åsiktskorridoren. Om inte annat så kanske det kan sätta fart på uppgivna samhällsmedborgare som inte ser ner på vetenskap.
Liksom vår ledarskribent Tomas Kåberger påpekat ett stort antal gånger är det små aktörer som skakar framtiden för den fossila energiförsörjningen. Småföretag och entusiaster med solceller på taket som Björn och Maria, liksom alla ni som valt ETC El till exempel. Kärnkraften, kolet, oljan – allt närmar sig avskaffande som energikällor på grund av att opinionen vill det. Och numera ägnar Tomas, som tidigare var generaldirektör på svenska Energimyndigheten, sin tid åt Japans omställning. Där trodde man på kärnkraften tills Fukushima blev ett ortsnamn laddat med skräck. Det var förvisso inte entusiaster som låg bakom det, men det är entusiaster som drivit på de förnybara alternativ som Japan nu har att vända sig till.
Omställningen till förnybar energi måste hända nu, helst igår. Idag är miljömärkt el ett tungt försäljningsargument och kanske har du redan bytt bolag till ditt hem, men hur står det till med energislukandet där du spenderar din fritid, i sporthallen eller klubblokalen? Kommunal energirådgivning finns till för att hjälpa till med detta. Västra Götaland är för övrigt Sveriges största svarta område på kartan över försurning och biltrafiken står för en betydande del. Samtidigt kan man notera att utsläppen halverats sedan 1990 och det hände inte av sig själv, skärpta miljökrav ligger bakom.
Förresten heter topp tre på den där världsförsämrarlistan över företag Coal India, PJSC Gazprom och Exxon Mobil Corporation. Att byta elbolag och avskaffa fossilbilen blir den lilla människans sätt att slå mot en förstörande överhet.
Kollektiva insatser blir därtill stora och det är långt kvar till de utsläppsmål som på kort tid absolut måste nås. Det är också i allra högsta grad möjligt att påverka lokalt och det sker på väldigt olika sätt. Under förra året skickade snittgöteborgaren 16 kilo hushållssopor till ”deponering”, vilket ungefär innebär att skräpet hamnar på tippen istället för att gå till återvinning. Tjörnborna kom upp i 21 kilo. En rad av kranskommunerna ligger på mellan tio och femton kilo per person, medan Tjörngrannen Orust slutade på nätta 3,2 kilo. Ja det hänger samman med en massa faktorer, såsom bostadstyp och om man kan kompostera hemma med mera, men det är inte obetydligt och bör diskuteras.
"Det är en förändring som inte är längre bort än tallriken framför dig."
Nyligen påbörjade Göteborgs stad ett projekt där man i Rannebergen och Kyrkbyn ska undersöka varför bananskal och brödskalkar envisas med att hamna i de vanliga soporna istället för i komposthinken så att det kan bli biogas. Det låter inte som så mycket, men det handlar om att till exempel samla in fosfor som är en ändlig resurs om vi istället måste bryta den. Många äppleskrottar små och så vidare.
Att Göteborgs stad serverar allt mer grönt är också en oerhört viktig signal och den världsupphettande köttlobbyn måste bekämpas med goda gröna initiativ. Det är en förändring som inte är längre bort än tallriken framför dig.
Enligt en stor global klimatundersökning menar 82 procent av tillfrågade 26000 personer i 13 länder att det är viktigt att ställa om världen helt till förnybar energi. Siffran för Sverige är 80 procent – och generellt högre i den vänstra änden av den politiska skalan.
Vi vet redan att krisen berör oss alla, kom ihåg att solidariska små beslut krävs för att få till de stora förändringarna.