För ett par veckor sedan skrev Adam Cwejman under rubriken ”Det oförberedda landet” en ledare som i bästa fall kunde varit ett b-filmsmanus till ännu en trött domedagsfilm.
”Tänk dig att ditt lokala Hemköp, Ica, Coop eller Netto står tomt. I bensinmacken saknas drivmedel. Internet fungerar inte. Ditt Visa-kort går inte att använda.”
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det är förstås ett jobbigt scenario, om än inte särskilt sannolikt. Cwejman drömmer sig ändå tillbaka till beredskapstiden, när tankar på tomma matbutiker och mackar fyllde många svenskars huvuden.
Nyligen kom också nyheten om att tyskarna anmodas bunkra dricksvatten hemma, i händelse av krig. Trots att ett militärt angrepp mot Tyskland inte bedömts som sannolikt.
Även i Sverige pågår en liknande process. Redan i december förra året gav regeringen de krishanterande myndigheterna i uppdrag att redovisa en gemensam syn på hur totalförsvaret skulle kunna rustas upp. Anledningen angavs vara det försämrade omvärldsläget. Uppdraget redovisades i juni i år.
I rapporten ”Sverige kommer att möta utmaningarna” sägs att Sveriges totalförsvarsförmåga behöver stärkas. Men det framgår inte tydligt vad det försämrade omvärldsläget utgörs av. ”Sverige kan utsättas för öppna och dolda påtryckningar som utövas med olika medel som politiska, psykologiska, ekonomiska och militära”, står det. Enligt Svante Werger, som är kommunikationsdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har allt fler europeiska länder börjat ruska liv i sitt civilförsvar.
Självklart är det bra att fundera över saker som livsmedelssäkerhet, vattenförsörjning och stabila kommunikationer. Men att sprida bilder av att vi behöver vara förberedda på ett skräckscenario, samtidigt som de möjliga hoten inte är mer konkreta än eventuella ”påtryckningar” med ”olika medel”, är ingen bra idé.
När Häglaredsmasten utanför Borås föll tidigare i sommar var det många som spekulerade kring att det kunde vara orsakat av främmande makt. På bara ett par dagar växte en bild fram av att svenska telemaster var utsatta för ett samlat angrepp, bland annat att telemasten i Skutskär bombhotats. Vi visste bara inte vem som låg bakom. Vad som orsakade mastfällningen i Borås är fortfarande oklart. Men bombhotet i Skutskär visade sig vara en så kallad orgonit, ett new-age-föremål som brukar placeras ut vid radiomaster för att "neutralisera dålig strålning".
Samma diffusa hotbild har också lett till att Säpo under förra året tilläts granska hela 460 asylsökande personer som misstänktes vara terrorister. I år är siffran hittills 280 granskningar. Eftersom allt är hemligstämplat vet vi inte om kontrollerna lett till att någon terrorist kunnat identifieras.
Anledningen till att folk oftare tänkte på dricksvattenförsörjningen och ägnade sig åt gasmaskövningar under kalla kriget var ju att det fanns ett reellt krigshot. Idag lever vi på en av världens tryggaste platser. Både ledarskribenter och myndigheter borde därför hålla sig ifrån att skrämma upp folk. Det kommer, som Annika Norlin skulle ha sagt, bara leda till nåt ont.