Under pandemin höjdes a-kassan tillfälligt. Fler omfattades av den genom att kravet på medlemskapets längd sänktes. Man behövde bara ha varit med i tre månader i stället för tolv.
Samtidigt höjdes ersättningsnivån från 910 kronor om dagen till 1 200 kronor under de första 100 dagarna.
Det blev också lättare att kvala in i a-kassan. Det så kallade arbetsvillkoret sänktes, innan behövde man visa att man arbetat 80 timmar per månad under sex månader. Men de nya reglerna krävde att man arbetat 60 timmar per månad.
Anledningen till de ändringarna infördes av regeringen var att många av dem som blev av med jobbet under pandemin hade haft osäkra anställningar och inte var med i a-kassan.
Pandemin visade att det går att öka tryggheten och det går att se till att även de som har det tuffast på arbetsmarknaden får komma in i värmen.
Som en effekt av Rysslands krig i Ukraina har priser på mat, el och drivmedel gått upp. Utvecklingen har med stor sannolikhet skyndat på S att tillmötesgå LO:s önskan om att förbättra a-kassa. Folk måste kunna klara sig på sin ersättning vid arbetslöshet och nu är omvärlden osäker igen.
Blir förslaget verklighet kan den som tjänar 33 000 kronor i månaden få ut 80 procent av lönen när man förlorat sitt jobb.
I nuvarande förslag som Magdalena Andersson presenterade ligger fokus på att höja ersättningsnivån men inget mer. Det är absolut inte dåligt att fler får mer vid arbetslöshet men det är knappast tillräckligt. Arbetsmarknaden är idag mer rörlig och rörig, fler tvingas hoppa runt mellan korttidskontrakt och allt för många arbetar deltid. En del av förändringarna som infördes 2020 och som gjorde det lättare att få a-kassa har förlängts till 2022. Men några fler löften eller ambitioner från S om vilka som ska kunna kvala in till a-kassa och hur det blir i framtiden finns inte i dagsläget.
Dessutom talar ingen om vad som händer innanför Arbetsförmedlingens väggar. I slutändan vilar en stor makt hos den myndigheten och de olika handläggarna om vilka som får rätt till a-kassa. Det är en sak att kvala in men i nästa steg ska en handläggare bedöma om du har varit tillräckligt ”aktiv arbetssökande”.
Tycker handläggarna på myndigheten inte att du har sökt tillräckligt med jobb skickar de ett meddelande till din a-kassa som kan påverka din ersättning.
Man får idag inte vänta på att rätt jobb ska dyka upp. I realiteten innebär det att du hellre ska söka jobb du inte är kvalificerad för än att ha is i magen tills rätt jobb som motsvarar din kunskap dyker upp.
Kravet är att man måsta skicka i väg minst två till tre ansökningar i veckan. Problemet med de stränga reglerna på Arbetsförmedlingen säger sig självt, det förstör en del av vitsen, att a-kassa handlar om att förbättra matchningen.
A-kassan handlar också i grunden om att inte pressa lönerna neråt, eftersom en stabil försäkring gör att arbetare kan säga nej till usla jobberbjudanden.
Så höjning i all ära men förslaget riskerar att bli uddlöst om inte den med otrygga villkor också får ta del av förbättringen.