”Men varför gör de detta dumma? Varför förstör de framtiden på detta sätt, det är ju bara dumt”.
Och jag svarar:
”Men det vet du ju.”
”Jo, jag vet. Men ändå. Varför?”
Ständigt denna undran. Det är som om vi inte kan förstå det vi ser, som om samhällets utveckling är dold för oss för att vi inte kan säga vad det är som förstör, fast vi alla vet och ändå inte kan säga ordet. Det blir outsagt för det är för enkelt, för att det är alltför sant.
”Mera pengar!”
Svaret på varför är inte därför, svaret är nästan alltid mera pengar – dessutom snabba pengar.
Varför ljög oljebolagen för mänskligheten i 40 år, förnekade sina egna forskares rapporter om oljans förstörelse av klimatet, finansierade lögnfabriker, fast styrelserna visste att det var fel?
Mera pengar.
Varför bromsade bilföretagen utvecklingen av elbilar, storsatsade på suv:ar och ljög om utsläpp och förstörde luften och framtiden för alla?
Mera pengar.
Varför slåss skogsbolag för gigantiska kalhyggen?
Mera pengar.
Varför stänger vi kulturaktiviteter under coronan men inte köpcentrum?
Mera pengar.
Varför envisas jordbruksbranschen med smutsig konstgödsel (som säljs av samma bransch).
Mera pengar.
Varför privatiserades skolorna så att vi skapat skolkris och försämrad skola för de många?
Mera pengar (1,5 miljarder i vinst för de fem största friskolorna 2020).
Varför borrar oljebolagen nu i Arktis med norska statens stöd?
Mera pengar.
Förklaringen till klimatkrisen är just detta. Mera pengar. Inget annat.
Det är inte teknik som saknas, det är inte brist på kapital, det är inte en ovilja från människor att leva klimatpositivt, det är bara det enkla faktum att allt handlar om att här och nu få mera pengar, som styr politik och ekonomi.
Förklaringen till varför de som har alla dessa pengar måste ha mera pengar är även det… mera pengar.
Det mesta som är riktigt korkat och dumt styrs av att det ger en liten grupp mera pengar.
Metoderna för att få dessa mera pengar är olika, men målet med aktiviteten är alltid densamma. Låt oss ta ett enkelt exempel. Varför investeras inte de gemensamma pensionspengarna för att rädda jorden istället för att förstöra den?
Nyligen avslöjade Andreas Cervenka i Dagens Industri hur riskkapitalbolag som Wallenbergs EQT förskönar sina siffror, man berättar om enorma vinster och avkastning men egentligen är det bara samma resultat som den vanliga aktiebörsen, en fond som tråkiga Sjunde AP har bättre utveckling och den stora skillnaden är att den statliga fonden har 0,08 procent i avgift medan EQT har några procent plus att en femtedel av överskott går direkt till ägarna av bolaget.
Det är så de blivit miljardärer. De använder andras pengar för att köpa företag, packa om dem och sälja vidare, de skapar inget, de rider ovanpå och det vore väl en sak om det var deras egna pengar det handlade om men det är det inte. Utan dina. Riskkapitalbolagen göder sig på pensionspengarna.
Deras mål är aldrig att göra något så löjligt som rädda klimatet.
Deras mål är mera pengar. Privata pengar.
Det är inte ens tillväxt i sig som är motorn – mera pengar kan man få ändå genom spekulation och orimliga, ökade inkomstskillnader – det är enbart aktiviteter som gör att de med pengar får mera pengar, som automatiskt godkänns som en vettig aktivitet i samhället. Vi inom vänster- och miljörörelse säger ofta att ekonomin måste ”bort från tillväxt” som om det var en ekonomisk plan som styrde. I själva verket är det bara detta enkla mål, mera pengar, som styr.
Men hur blir det ständigt mera pengar till så få?
Politiken är en viktig motor. Alla de privatiseringar som gjorts sedan 1980-talet har handlat om att gemensamma tillgångar blir privata för att sedan styras av ett enda varför: mera pengar.
Det gäller bostäder, det gäller kommunala bolag, skoior, vård, kollektivtrafik och det gäller hela elsystemet i Sverige som är ett underbart exempel på ”avreglering” vars stora resultat är att det skapat mera pengar till några få privata bolag. Mycket mera pengar.
Igår berättade Dagens ETC att de privatiserade nätbolagen kan vägra ta sitt ansvar för lagring av el – så vi slipper obalans på grund av vind och sol – genom att de inte får äga elproduktion.
Lokala elnät kan skapa självförsörjande kvarter energimässigt, allt går, tekniken är klar, det som hindrar är regler som gör att de stora elbolagen skyddas.
Mera pengar-ideologin behöver inte förklaras och det är naivt om vi tror att den kan bekämpas med att bra saker blir billigare för konsumenterna. Alla klimatlösningar är redan billigare för den enskilde. Transporter, energilagring, energibesparing. Tänk om vi hade lag på värmepump i alla villor, jäklar vad elkonsumtionen skulle sjunka snabbt.
En cirkulär ekonomi är billigare för den enskilde på några år, offentliga investeringar enormt mycket billigare än via det privata, rent vatten billigare än nedsmutsat som måste renas och lägre arbetstid och minskad arbetslöshet billigare för alla men… Ekonomi handlar inte om vad som är bra för de många. Utan för de få. Och vi har inte tid att vänta på att lösningarna blir så billiga att de automatiskt slår sönder den nuvarande ekonomimakten.
Så låt oss sluta ställa frågan om varför.
Vi vet ju svaret.
I valet mellan att rädda jorden och förstöra så kommer de som äger alltid välja något helt annat. Mera pengar.
Det här kan vi inte ändra genom att tänka som de.
”Lönsamhetsideologin” är fördummande.
Låt oss utgå ifrån vad vi behöver, inte vad som ger mera pengar.
Nästa vecka får du ett förslag.