Men en sak har de samlats kring. Förra veckan godkände parlamentet en ny lag som gör det olagligt att ha samröre med staten Israel.
Lagen som heter ”Kriminalisering av normalisering och upprättande av relationer med den sionistiska entiteten” godkändes på torsdagen med 275 röster av 329.
Det innebär att den som försöker med att etablera en relation – tillexempel ekonomisk, kulturell eller på något annat sätt – med israeler kan komma att straffas med livstidsfängelse eller i värsta fall med döden.
Irak har visserligen aldrig erkänt staten Israel sedan den bildades 1948 och irakiska medborgare och företag har inte kunnat resa dit. Men nu går alltså parlamentet ett steg längre genom att specifikt kriminalisera kontakter med Israel.
Att på statlig nivå ha olika relationer till olika länder är en sak men det här är något helt annat.
Utspelet mot Israel har väldigt lite med landet i sig att göra och fungerar mer som en gemensam symbol att enas kring när inget annat lyckas ena politikerna.
Så här fungerar det tyvärr i många länder, genom att rikta fokus på Israel kan politiker komma undan med sina egna misslyckanden. Eller så används Israel som en yttre fiende att skapa en vi-känsla kring.
Irak är splittrat, det finns inget sammanhållande kitt, även inom de olika religiösa grupperna finns splittring. Den unga generationen är mindre intresserad av sekterna och mer fokuserad på ett fungerande land, som ingen politiker lyckas leverera.
Efter demonstrationerna 2019 som samlade hundratusentals irakier på Tahrirtorget i Bagdad har många blivit besvikna. Det märks på valresultatet, endast 40 procent röstade i senaste valet.
Situationen i landet är katastrofal. Trots att Irak är femte oljerikaste landet i världen saknar medborgarna de mest basala sakerna som tillgång till el och rent vatten. Korruptionen är utbredd och säkerheten nästan obefintlig.
Förenklat kan man säga att Mellanöstern drar åt två olika håll mellan stormakterna Iran och Saudiarabien. Iran stödjer Bashar al-Assad i Syrien och Hizbollah i Libanon och har inflytande i Irak genom shiamiliserna.
Här blir Israel en vattendelare i takt med att Gulfländerna närmar sig landet. Både Förenade Arabemiraten och Bahrain har skrivit avtal med Israel med syfte att normalisera relationerna. Saudiarabien har ännu inget avtal med Israel men har goda relationer.
Därför var det inte oväntat att den nya lagen som ger hårda straff till den som närmar sig Israel kom från shiapredikanten Muqtada al-Sadr. Hans partiallians ”På marsch mot reform” som motsätter sig nära band med USA och Israel, fick fler platser i det irakiska parlamentet i valet i oktober förra året. Lagen var med andra ord en direkt markering mot de sunnigrupperna i Irak som har band till Gulfländerna.
Än en gång visar de politiska ledarna i Irak total inkompetens och flyttar fokus från sina egna misslyckanden genom en lag som inte kommer att göra livet bättre för någon.