Det är höst. Sommarens sköna lunk är som bortblåst. Minst två av majoritetens kommunalråd kandiderar till riksdagen. Oppositionens kommunalråd blåser till storm i mindre och större frågor, lite snabbare än förra hösten. I vågen av Moderaternas dåliga opinionsläge slänger partiet på riksplanet ut desperata förslag för att locka tillbaka en eller annan väljare med dåligt samvete. Partierna gör sig redo för val. Lokalt innebär det kandidatmingel, debattartiklar, presentationer i text och bild som ska skickas in och att profiler utmejslas inom partier och mellan partier. Det börjar dra ihop sig. Om det har verkat som frid och fröjd, så kommer det nu att blåsa till storms. I den verksamhet som på det stora hela är bra, kommer detaljer att nagelfaras och de människor som råkat i kläm att lyftas fram. Det kan ibland verka som något jobbigt för alla inblandade. Det skapar en bild av politiken där alla pratar i munnen på varandra och aldrig är överens. Att allt är elände.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Trots det är allmänna val, där alla har rösträtt som bott i kommunen en tid, och det demokratiska systemet bra. Där har vi en chans att kritisera och säga emot de som har makten i dag. En chans att välja och påverka. Förhoppningsvis gör vi valet utifrån fler kriterier än enbart ”nytt”. Här kommer några förslag på andra kriterier att utvärdera politiken på.
Uppsala har en god ekonomi och goda förutsättningar på det stora hela (inflyttningsort, ung befolkning, höga inkomster, låg arbetslöshet), men har en skuldsättning som är allvarligt hög. Trots Riksbankens försiktighet att höja räntan på grund av att många människor har stora lån på bostaden, så kommer nu varningar om ökande räntor i antågande. För kommunen är villkoren liknande, stora lån med ökad ränta, blir till ökade kostnader och färre sedlar att göra skola och omsorg med. Därför har kommunen valt att inte sätta sprätt på alla pengar i dag, utan försöka att jobba mot en lägre skuld och samtidigt för ett Uppsala som håller ihop, där vi tar hand om varandra och där välfärden är något vi kan lita på.
Trots valet, när det är populärt att drämma på med extra mycket pengar i olika verksamheter så har vi, i denna kommun, denna gång varit något försiktiga. Kors i taket. Men alla satsningar behöver inte kosta pengar, och lite pengar finns det att fördela ännu.
Uppsala kommuns rödgröna partier jobbar för att heltidsarbetsuppgifter ska vara en anställning på heltid och ge en heltidslön i ersättning, att minska hedersrelaterat våld och våld i nära relationer, en jämställd budget och bedömning, arbetskläder till personalen i barnomsorgen, satsar på sociala företag, ställer krav på att samma villkor som finns i kollektivavtal ska gälla när kommunen köper in tjänster, minskar bostadsbristen genom att inte använda skattepengar till tjänster som kommunen ger som ska bekostas med avgifter, ställer krav på de som bygger bostäder att bygga hyresrätter, att bygga bra bostäder och bostäder som bidrar till att förstärka ekosystemtjänster, inte bygga bort dem, bygger lägenheter alla Uppsalas tätorter, tar bort onödig byråkrati där kommunens vänsterhand förhandlar med högerhanden, byter till fossilfritt och närodlat, satsar på Natur-, kultur- och vuxenskolan och så mycket mer.
Sedan möter kommunala satsningar upp från rikspolitiken där Vänsterpartiets mest profilerade och diskuterade fråga varit att ta bort eller minska vinsterna i välfärden. Tyvärr kommer Sverige ett tag till att vara det enda landet i välden där det går att göra ren vinst på barns utbildning, då förslaget ser ut att röstas ner i riksdagen. En annan riksdagssatsning från V är återinförd avdragsrätt för fackföreningsavgifter. Den är kanske inte helt självklar för alla, men om man ser till hur skattesystemet lades upp en gång i tiden, så innebär det att avdrag är det man ska få göra, som privatperson och som företag, för utgifter som krävs för att tjäna in lönen eller inkomsten. Eftersom Sverige är ett land där fackföreningen är det sätt du förhandlar lön på så är det då också ganska rimligt att få göra ett avdrag. Och för ett företag så är avgiften till en arbetsgivarförening avdragsgill. Däri är det rimligt med en likvärdighet.
Nu drar det ihop sig till valår.