Vi andra som är ikapp med tiden har sedan länge insett att det är dags för en förändring och det nu. Vi kan inte ha det så här längre. Jag vill leva i ett jämställt land i dag, inte om 20 år.
Därför är jag förbannat lycklig över den där vågen av feminism.
Att det behövs radikala reformer för att komma till rätta med jämställdheten borde ingen kunna ifrågasätta.
I förra veckan fick P4 Västs lyssnare veta att dödligheten hos kvinnor i lungsjukdomen Kol – Kroniskt obstruktiv lungsjukdom – har ökat med 75 procent under de senaste 15 åren.
Kol betraktas som skamlig och självförvållad – en typisk klassjukdom, menar Ann Ekberg Jansson, överläkare på Angereds Närsjukhus.
Kol är en typisk klassjukdom, den drabbar framför allt rökare och tidigare rökare. Och de som röker mest i dag är kvinnor med kortare utbildning och personer som bor i områden med stor socioekonomisk belastning.
Kol är en dödlig sjukdom som angriper lungorna och gör det svårare att andas. Det är relativt enkelt att ta reda på om en patient har Kol med hjälp av så kallad spirometri, som mäter lungfunktionen. Trots den enkla metoden är det, enligt Ann Ekberg Jansson, mer än en halv miljon människor som lider av Kol utan att veta om det – de har inte fått diagnos, och många patienter lämnas också åt sitt öde utan vare sig information eller behandling.
I Angered erbjuds nu gratis undersökningar och det finns ett mobilt team som söker upp Kol-patienter.
Ungefär samtidigt som P4 sände inslaget om Kol presenterade SvD Näringsliv en sammanställning av pensionsprognoserna för alla personer i årskull 1954, den första årskull som helt och hållet omfattas av den nya pensionsreformen.
SvD:s läsning är hårresande, medianpensionen för en kvinna i denna grupp är 11 500 kronor i allmän pension, det är före skatt.
Enligt SvD spås 30 procent av de i sammanställningen få så låg pension att de kommer att kvalificera sig för ”fattigpension”. Bland kvinnorna kommer samma siffra att vara 45 procent. SvD:s granskning visar också att en sjuksköterska med 40 års erfarenhet kommer att få en total pension på mindre än 14 500 kronor, före skatt.
Precis som sjukdomen Kol visar våra pensioner klassamhällets vidriga ansikte.
Det är som sagt dags för förändring. I Göteborg har kommunledningen satsat på att utjämna löneskillnaderna mellan män och kvinnor och infört rätt till heltid. Det är ett litet kliv i rätt riktning.
Men, när vi har en regering som aktivt motarbetar jämställdhetsarbete blir det svårt att genomföra de allra mest nödvändiga förändringarna. Under den sittande regeringen har jämställdheten konsekvent backat. Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har ökat stadigt sedan regeringen Reinfeldt tillträdde. År 2006 var skillnaden 44 600 kronor. Efter Alliansens två mandatperioder i regeringen har inkomstklyftan ökat med 43 procent, till 63 900 kronor. Det är oförsvarbart, även om man inte vill kalla sig feminist, Reinfeldt.