Nästa år är planen att alla som tjänar över 38 200 kronor ska betala en statlig inkomstskatt. Det handlar om några hundralappar och knappt kaffepengar för många med den månadslönen. Ändå är denna ökning så provocerande att högerpartier vill kasta Sverige i politiskt kaos genom att fälla regeringens höstbudget. Så provocerad är borgerligheten av skattehöjningar.
För den progressiva vänstern är det viktigt att se högerpartiernas mobilisering som en möjlighet och inte hamna i fällan att debattera hundralappar eller spelteori. Det viktiga är inte att illustrera hur liten skattehöjningen är i jämförelse med inkomsten eller vilket parti som kan tänkas regera med vilken. Det viktiga är att ta tillfället i akt och argumentera för ett omfördelande välfärdssystem. En skatt som kommer alla till gagn.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hur kan det kännas frigörande med skattesänkningar när skolan, infrastrukturen och sjukvården brister? Det är högerns jobb att förklara detta. Det är också högerns jobb att förklara konsekvenserna av privatiseringen i det allmänna. Nyligen fick skattebetalarna i Sveriges största landsting, Stockholm, hosta upp 4 000 kronor för stödstrumpor i sjukvården. Landstinget hade nämligen efter politiskt beslut privatiserat upphandlingen av kompressionsstrumpor genom att ta in en mellanhand istället för att låta landstinget sköta arbetet. Resultatet blev att utgifterna för förbrukningshjälpmedel ökade från 307 miljoner kronor till 466 miljoner kronor. Allt detta för att det fanns politiker som inte klarar av att allmänheten står för tjänsterna.
Det finns gott om argument för varför välfärden bör vara offentlig och hur den kan utvecklas. Men kanske räcker det med att ta en snabb titt på de kommersiella intressena för att se vilka idéer om vårt samhälle som säljer bäst. Stora företag som Pepsi, Nike och Volvo använder revolutionära bildspråk i sina reklamkampanjer för att nå sina målgrupper. Idéer om gemenskap och jämlikhet säljer som smör. Det är inte vänstern som behöver vara på defensiven.
Moderaterna i Stockholms landsting sa till slut upp avtalet med underleverantören som stod för stödstrumpor för 4 000 paret. De skyllde skandalen på ett enskilt företag när det i själva verket var en medveten politik. Syftet var inte att det skulle bli dyrare strumpor, syftet var att urholka det allmänna och göra det offentliga ihåligt.
Genom att privatisera allt mer av det vi äger tillsammans backar politiken från ansvaret. Mitch Daniels, George W Bush budgetchef sa en gång att ”statens uppgift är inte att erbjuda tjänster utan att se till att de erbjuds”. Under president Bush tid såg han och många andra republikaner till att auktionera ut staten så mycket som möjligt. Så pass att det amerikanska försvarsarbetet privatiserades till företag som Blackwater som under 2007 anklagades för mord och tortyr mot den irakiska civilbefolkningen. När kritiken nådde försvarsminister Donald Rumsfeld svarade han att Pentagons kontrakt med underleverantörerna skulle omprövas. Omprövas. Det är så politiken retirerar.
Borgerlighetens privatiseringshets har en kostnad. Det är vad debatten om inkomstskatten bör handla om. Det handlar inte om några hundralappar för de välbärgade utan om hur samhället bör organiseras. Antingen går vi mot en väg där vi gemensamt tar ansvar för varandra eller mot en politik som endast gynnar fåtalet. Vill vi ha fler politiker som skjuter ansvaret på underleverantörer i välfärden? Som omprövar kontrakt istället för att ompröva politik. Det är vad höstens budgetdebatt borde handla om.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.