Sårbarhet är tecken på modernitet… Inte ens telefonen därhemma funkar när elen slagits ut lokalt. Mycket litet fungerar när elen slås ut. Så i källaren står en litet elverk som kan komplettera batterierna laddade med solkraft.
Men några burkar av Bullens korv kommer ta mig fan inte in i huset. Hur mycket än Försvarsberedingen uppmanar medborgarna att överleva på egen hand om systemen kraschar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är ganska lätt att överleva flera veckor under en kris om man bor på vischan. Det finns utrymme, det finns mark, det finns verktygsbod och som boende på landsbygd är man med automatik utrustad med viss duglighet i hantverkets och överlevnadens ädla konst. Värre är det för de urbana och de som av tidsbrist vant sig att köpa tjänster istället för att göra själv.
Jag har vänner som frågat mig hur man sätter potatis, lagrar morötter och hur det kan komma sig att höns kan lägga ägg utan tupp.
Den verkliga verkligheten – i betydelsen det mest basala – är främmande inslag för många. Möjligen blir det ett tragikomiskt uppvaknande när man upptäcker att de siffror man lagrar på konton inte går att äta. Och att man inte ens får ut en enkel matranson ur mobilen hur mycket man än knappar på den.
Ja, jisses så det kan bli.
Varför är vi så sårbara? Svaret är lika simpelt som nedslående: politiken som förts i årtionden bygger på föreställningen att avregleringar, frihandelsfundamentalism och globaliserad kapitalism är så mycket bättre än hyfsad regional självförsörjning, hygglig självtillit och robusta samhällsbyggen.
Sårbarhet och ökande komplexitet har uppfattats som rimliga kostnader för det som så absurt kallas modernitet.
Nu reagerar de politiker, och de politiska rörelser, som ställt till det – liksom de medlöpare som varit måna om att inte störa – genom att förvånat se hur sårbara system och strukturer blivit. Medborgarna uppmanas att köpa Bullens korv i plåtburk.
För att rädda ansiktet skyller man på hot från ryssarna… Det är så patetiskt! När sanningen är den att man medvetet ökat sårbarheten genom att ha fastnat i en sjuk tankefigur.
För mer än 30 år sedan varnades kommuner och länsstyrelser för att svara på en enkät som Miljöpartiet skickat ut för att skapa en bild av hur sårbarheten såg ut i samhället. De som varnade var Överstyrelsen för civil beredskap. Visserligen var det bra att undersöka saken, men tänk om resultatet skulle offentliggöras… Självbilden av Sverige skulle få sig en knäck. Och begreppet modernitet skulle behöva omprövas.
Jag kan berätta att resultatet av undersökningen var minst sagt besvärande. Men tillväxten var ju god, konsumtionen ökade och rika blev rikare. Så ingen brydde sig. Kvartalskapitalismens förbannelse.
Den tredje statsmakten då? Nja, den var redan då i så sort behov av pengar från reklam för själva tankefiguren – konsumera mer för att hålla igång systemet - att ifrågasättande var näst intill omöjligt. Dagens Nyheter stoppade en annons från Konsum: temat i annonsen var att man skulle minska reklamen av respekt för konsumenterna.
Men idag ska vi inte fundera så mycket på den saken. Vi ska, förstår jag, uppröras över att julvärdarna i SVT inte tänder ljuset i direktsändning. Mer relevant kanske vore att uppröras över att vi än en gång blir blåsta genom att grejen vi köpte före julafton imorgon kostar hälften på rea. Vi är blåsta och blåsningarna håller igång de system som vi gjort oss beroende av men som bygger på en bisarr tankefigur.
Min julönskan är att Metoo lever kvar ett tag till, att det sätter sig och förändrar de patriarkala normerna. När det är klart är det dags att fortsätta på den inslagna vägen och låta den globaliserade kapitalismen vika för byggande av ett robust samhälle med låg sårbarhet.
Tills dess får vi ha beredskap att veva på radioapparaten. Gud jul!
PS! Satsa gärna på att bunkra bönor istället för Bullens korv i plåtburk.