”Det blev uppenbart att regeringens företrädare har lämnat demokratin bakom sig”, säger journalisten, vars tidning – Haaretz – också hotats offentligt med repressalier, som att alla statliga myndigheter och institutioner ska avsluta sina prenumerationer.
Israel befinner sig vid en punkt längs det sluttande planet mellan välfungerande demokrati och fullt utvecklad autokrati. Andra vittnesmål kommer från USA, inpyrt av Donald Trump och andra republikaners anklagelser om att vänsterliberala medier skyddar ett korrupt etablissemang, om att journalister är avskum som borde allra minst bli arbetslösa, helst fängslas.
”Jag ser inte fram emot valet i höst”, säger en politisk journalist till mig.
”Jag fruktar helt allvarligt för min säkerhet.”
Ungern är värre, där har medierna – med få undantag – redan betvingats, blivit underställda makten. Den som inte accepterat omstöpningen från att vara kritisk journalist till att agera lydig kommunikatör, har rensats ut av för ändamålet tillsatta torpeder.
”När vi försvinner sänker sig tystnaden”, säger en av de sparkade.
Jag samlar dessa röster. De är som skummet högst upp på en repressiv, auktoritär våg som sveper över alldeles för många länder, som drar med sig alldeles för många. Jag gör det för att det kan bli ett dokument. Jag gör det för att allt sådant här handlar också om Sverige, om den situation vi själva befinner oss i.
Vårt eget sluttande plan.
Vår egen punkt.
Jag blir ständigt påmind om det. Dagligen kommer attacker från etablerade politiker och opinionsbildare mot de fria mediernas funktion som prövande, avslöjande, informerande. Dessa kommer primärt från höger. Mot public service, mot Dagens Nyheter, mot Aftonbladet. Och ja, definitivt mot Dagens ETC.
Sverigedemokraterna är landets mestmediehatande parti, utan konkurrens. Man har funderat på att upplösa det ansvariga utgivarskapet (alltså att medier själva bestämmer vad som ska och inte ska publiceras), man har slängt fram förslag om att åsiktsregistrera och straffa enskilda journalister, man har har fantiserat om att reprisera Viktor Orbáns söndermalande metod.
Just nu drömmer SD om att Dagens ETC ska bli utan mediestöd. Om det fattas ett sådant beslut i maj kommer det utbryta jubel, triumfatoriskt, offentligt, skamlöst – och absolut ingen från Moderaterna, Kristdemokraterna eller Liberalerna kommer att opponera sig det minsta.
För pessimistisk?
I helgen hade jag ett meningsutbyte med Tobias Andersson (SD), näringsutskottets ordförande. Han ogillade att jag delade en artikel från Björn Wiman som nämnde vår granskning om hur SD inför senaste valet bedrev en hetsande trollfabrik, där just Andersson var styrande. Så här skrev han till mig på plattformen X, som verkligen inte har många förtjänster, men möjligen då att dess polariserade miljö får politiker att blotta kärnan:
”Du älskar verkligen när någon upprepar era lögner, trots att du om någon borde veta att detta inte är sant. Dessa påståenden som ni hävdar vara ’avslöjanden’ kom från en utesluten medlem som saknade bevis. Er tidning påminner mer om en trollfabrik än någonting jag ägnat mig åt.”
Andersson kallar Dagens ETC för en trollfabrik.
Efter att tidigare ha stämplat Dagens ETC som vänsterextrem (något han fick göra i Rapport, som först efter mitt påtalande införde en rättelse).
Idag har jag som chefredaktör tvingats ställa in mig på att de som styr landet önskar att Dagens ETC ska försvinna.
Är det här normalt?
Tydligen för vår regering, för det kommer aldrig någon markering, tvärtom faller politiker från M och KD in i samma mönster, där journalistik betraktas som en motståndare snarare än som ett avgörande gränssnitt gentemot medborgarna.
Idag har jag som chefredaktör tvingats ställa in mig på att de som styr landet önskar att Dagens ETC ska försvinna, att de desinformerar för att skada Dagens ETC, att de försvårar våra journalisters arbete inte minst i riksdagen.
”Vad tycker du att dina skattepengar ska gå till? Till vänsterextrema eller till fler poliser?” skrev moderata riksdagsledamoten Lars Beckman när vi lanserade vår nya ledarsida.
Jag vägrar se det som en normal ordning.